BiH
18

Prijedor: Roditelji ubijene djece danas predaju peticiju za podizanje spomen-obilježja

FENA
Prijedor
Prijedor
Roditelji ubijene prijedorske djece danas će gradskim vlastima uručiti peticiju sa zahtjevom da se u centru Prijedora podigne spomen-obilježje za ubijenu djecu.

Peticiju je tokom 2014. godine potpisalo 1.175 građana Prijedora, a podršku je dalo još 242 ljudi iz drugih mjesta.

S tolikim brojem potpisa peticija ispunjava uslove propisane u Statutu Grada za donošenje potrebnih akata iz nadležnosti organa Grada o izgradnji spomenika ubijenoj djeci.

Zahtjeve sa potpisima peticije uručit će predstavnik roditelja ubijene djece Fikret Bačić, što je dogovoreno na sastanku inicijative roditelja.

Zahtjevi će biti upućeni predsjedniku Skupštine Grada Seadu Jakupoviću i gradonačelniku Prijedora Marku Paviću, nakon čega se očekuju njihovi sastanci s predstavnicima roditelja na kojima će se dogovoriti detalji i procedura izgradnje budućeg spomenika.

Vlasti u Prijedoru bi trebale ovu inicijativu da pridruže projektu ''Prijedorčanin'' kojim se, kako ističu, brišu bilo kakve razlike i podjele među stanovnicima Prijedora.

Roditelji ubijene djece i potpisnici peticije su postavili zahtjev da se izgradnja spomen obilježja finansira kroz budžet Grada na način kako su finansirani svi spomenici podignuti poginulim srpskim borcima, saopćeno je iz Inicijative roditelja ubijene djece Prijedor.