Razvojni program UNDP-a
0

Prijedor će uskoro biti pod videonadzorom

SRNA
Razvojni program UNDP odabrao je Prijedor i još četiri opštine u BiH u kojima će se razvijati program sigurnosnih zajednica u BiH, uključujući i realizaciju projekta postavljanja videonadzora.

Projekat je vrijedan 100.000 KM, a po sličnim principima biće realizovan i u opštinama Sanski Most, Zenica, Višegrad i Bratunac.

Predsjednik Foruma za bezbjednost Draško Đenadija potvrdio je da je, zahvaljujući dobrim rezultatima ovog foruma,    Prijedor  uvršten   u  odabrane  opštine  i da je    u okviru ovog programa uslijedila    izrada sigurnosnih strateških  planova za period od 2011. do 2013. godine.  

"Prijedor je prvi grad u BiH koji je dobio dokument,  usvojen na Forumu za sigurnost građana prošle godine,  kojim je  preciziran   niz projekata i aktivnosti kojim bi se  u narednom periodu trebalo baviti da  bi se taj milje bezbjednosti  poboljšao  u našoj lokalnoj zajednici.UNDP je  prihvatio   naš zahtjev i realizaciju projekta   postavljanja  videonadzora u Prijedoru", rekao je Đenadija.

On je potvrdio da je realizacija tog projekta u toku i da se vrši postavljanje   kamera.  

"Predviđeno je da se u prvoj fazi na 12 lokacija postave kamere videonadzora. Tu su pokriveni svi izlazi iz grada, kružni tokovi i gradski trgovi. Sistem je napravljen tako da se u perspektivi može nadograđivati još određenim brojem kamera, gdje se ocijeni da bi bilo potrebno", rekao je Đenadija. 

On je dodao da će kompletan sistem, kada se završi postavljanje kamera i softvera koji to prati, biti postavljen u Policijskoj stanici Prijedor 1.
"Ovaj sistem će biti dostupan i opštinskom Odsjeku za saobraćaj i Civilnoj zaštiti za potrebe tih organa uprave", rekao  je Đenadija. 

Đenadija je najavio da će  do kraja nedjelje, nakon završetka tehničkog dijela projekta, biti potpisana Povelja o demokratskoj upotrebi videonadzora  u Evropskoj uniji, koja regulišu sva pitanja vezana za videonadzor sa aspekta ljudskih prava i do sada je tu povelju potpisalo desetak velikih gradova u Evropi.