Za sigurniji grad
121

U Mostaru se postavlja 30 sigurnosnih kamera, bit će pokriveno i Partizansko groblje

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
U Mostaru su privodi kraju postavljanje sigurnosnih kamera koje pokrivaju sve ulaze u grad, raskrsnice, kružne tokove i rizične pješačke prelaze, a uskoro će biti i na ulazu na Partizansko groblje koje je često meta vandala.
Kako nam je kazano iz gradske administracije završava se postavljanje 30 kamera na 20 lokacija, a kako je već ranije bilo postavljeno 12 kamera sa završetkom projekta svi rizični dijelovi grada bit će pod videonadzorom.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Projekt uspostave videonadzora na cijelom gradskom području se realizira u suradnji Grada Mostara s Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, a postavljene kamere će nadzirati policijski službenici u Mostaru.

Sve lokacije su definirane po naputku MUP-a HNK kojem će nove tehnologije uvelike olakšati rad, te Grad Mostar učiniti sigurnim, posebice jer je MUP HNK nakon dugogodišnjeg funkcioniranja bez komesara policije dobio novo rukovodstvo i mogućnost da profunkcionira u punom kapacitetu.

Slađan Bevanda (Foto: G. Š./Klix.ba)
Slađan Bevanda (Foto: G. Š./Klix.ba)

Ministar MUP-a HNK Slađen Bevanda kaže da je postavljanje videonadzora od iznimnog značaja za sigurnost grada, te da se s implementacijom tog sistema u Hercegovačko-neretvanskom kantonu krenulo prije nekoliko godina, ali da je po tom pitanu Mostar bio najkritičniji jer je funkcionirao bez Gradskog vijeća i nije mogao donositi takve odluke.

"Sustav je implantiran tako da su lokalne zajednice financirale sustav videonadzora, a onda bi ga dali na upravljanje MUP-u HNK jer oni zakonski ne mogu njime upravljati. Ali kako je u Mostaru bila drugačija situacija MUP je sam od svojih sredstava počeo da implantira taj sustav videonadzora", kazao je Bevanda za Klix.ba.

Ističe da je MUP HNK napravio projekt sistem videonadzora u Gradu Mostaru koji uključuje 76 kamera da se pokrije cijeli grad, ali se ta situacija promijenila nakon uspostave gradske vlasti Mostara koja je odlučila participirati u kompletiranju sistema videonadzora, kako bi sigurnost bila što prije na većem nivou.

"Mi smo danas implementirali više od pola tog sistema u Mostaru. Pokrivene su ključne točke i danas se mnogo toga vidi u Operativnom centru MUP-a HNK. Policija može pratiti ono što je najvažnije i najzanimljivije kroz taj sistema videonadzora", pojašnjava ministar MUP-a HNK.

Ističe da će se u narednom periodu raditi na tome da cijeli grad bude pod videonadzorom prema projektu koji je urađen prije nekoliko godina i da svih 76 kamera bude u funkciji, kao bi sigurnosni sistem bio na što većem nivou.

Pored kamera videonadzora kako ističe Bevanda uvelike se radi i na sistemu za kontrolu brzine vožnje u gradu i postavljanju radara na ključnim mjestima kako bi se povećala sigurnost sudionika u saobraćaju i smanjio broj saobraćajnih nesreća.

Ističe da će u Mostaru radari za mjerenje brzine vožnje biti postavljeni na svim ključnim mjestima, te da će se taj sistem implantirati i u dugim lokalnim zajednicama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Također će se po njegovim riječima pojačati i pokretne radarske kontrole na svim saobraćajnicama kako bi se smanjio broj crnih statistika i saobraćajnih nesreća koje se svakodnevno događaju na hercegovačkim cestama.