Irena Hadžiabdić
0

"Priče o namještanju izbora - pripreme za mogući poraz"

Sarajevo-x.com
Irena Hadžiabdić
Irena Hadžiabdić
Pokušaja malverzacija bilo je na svim dosadašnjim izborima na sam dan izbora, ali nikada u procesu izrade, pakovanja i transporta glasačkih listića, kazala je u intervjuu za portal <a href="http://razglasaj.ba/?p=1823">Razglasaj.ba</a> Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH, govoreći o navodima pojedinih stranaka prema kojima će predstojeći izbori biti namješteni.

"Moguće je ovakve navode smatrati dijelom predizborne kampanje i pripremom terena za pravdanje eventualnog neuspjeha na izborima. Izbori su aktivnost koja sa sobom nosi veliki rizik. Svrha učestovovanja na izborima je između ostalog i dobijanje javne funkcije, dakle ovaštenja i uticaja nad javnom politikom i državnim resursima. Zbog toga je ponekad i veliko iskušenje da se pobjeda osigura putem nezakonitih sredstava", kazala je Hadžiabdić u intervjuu u kojem govori o predizbornom procesu, razlozima zbog kojih se iz nekih stranaka mogu čuti priče o tome da će izbori biti namješteni, velikom novcu koji je u igri kad je u pitanju štampanje glasačkih listića zbog čega je CIK optuživan za neregularnost, činjenici da neizlaskom na izbore građani i građanke ne koriste jedini dan kada su u mogućnosti da direktno donose odluke, te poručuje kako "biti neaktivan na izborima znači da ste potpuno zadovoljni svojim životnim standardom i da ne želite ništa mijenjati".

"Mi u ovaj proces ulazimo sa maksimalnom odgovornošću prema svim učenicima u izborima, ali isto tako očekujemo da će svoj dio odgovornosti preuzeti i politički subjekti koji će učestvovati na izborima, kandidati, mediji ali i birači. Uvijek podsjećamo birače da je jedini dan kada oni donose odluke, dan izbora i da taj dan iskoriste. Preporučujemo im da aktivno prate izborni proces i da na dan izbora svoj glas daju onom ko je po njihovom mišljenju najbolji", kazala je Hadžiabdić.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da se građani i građanke BiH stalno žale na izabrane zvaničnike, a kad dođu izbori mnogi ne glasaju, predsjednica CIK-a je izjavila: "Centralna izborna komisija provodi opsežnu kampanju edukacije i motivacije birača. Uvijek podsjećamo birače da je jedini dan kada oni donose odluke, dan izbora i da taj dan iskoriste."

Za povećanje broja glasača, tvrdi ona, ne postoji "čarobna formula", ali je za to jako bitan proces motivacije.

Hadžiabdić je optimista kad je u pitanju naša zemlja u naredne četiri godine, nakon 3. oktobra.

"Optimista sam i želim vjerovati da će Bosna i Hercegovina učiniti napore na uklanjanju diskriminatorskih odredbi prije svega u Ustavu BIH i Izbornom zakonu BIH. Osim toga, vjerujem da će BiH krenuti bržim korakom naprijed prema evropskoj zajednici", kazala je na kraju razgovora za portal Razglasaj.ba Irena Hadžiabdić.