BiH
0

Prezentiran zbornik radova grupe autora "Revizija prošlosti na prostorima bivše Jugoslavije"

FENA
U prisustvu akademika, profesora historije i brojnu publiku, u organizaciji Instituta za istoriju u Sarajevu, danas je u ANUBiH-u prezentiran Zbornik radova grupe autora "Revizija prošlosti na prostorima bivše Jugoslavije"

Ovo djelo rezultat je istoimenog međunarodnog naučnog skupa održanog 3. i 4. novembra 2006. u Sarajevu na kojem su se zanimljivim referatima predstavili naučnici instituta historije iz bivših jugoslavenskih republika i okruženja.

"Cilj održanog naučnog skupa bio je vidjeti koliko je historiografija na području bivše Jugoslavije produkt trenutnih političkih, ideoloških ili drugih potreba a koliko je rezultat pomjeranja na osnovu istraživanja u arhivama", objasnila je urednica Zbornika radova dr. Vera Katz.

Istakla je da Zbornik kao rezultat nauke reproducirane u radovima historičara ima za cilj pomjeriti historiografiju s dnevnopolitičkog plana na struku i nauku.

Radovi objavljeni u Zborniku su, kako je kazao prof. dr. Tomislav Išek, višestruko vrijedni.

"U današnje vrijeme, historiografijom se bave bankarski stručnjaci, profesori književnosti, zaljubljenici u određene historijske periode i ličnosti. Ovaj zbornik je sušta suprotnost njihovom radu jer su ga napisali ljudi iz struke. S druge strane, djelo je jako kompleksno jer su autori radova, osim same revizije podataka iz prošlosti, vrlo stručno objasnili i potrebu za revizijom kao i sam pojam revizije", kazao je prof. dr. Išek.

Institut za istoriju u Sarajevu ujedno je danas prezentirao i 36. broj svog časopisa "Prilozi".