BiH
0

Preminuo snimatelj Dževad Čolaković čija je kamera zabilježila masakr u Ferhadiji

Klix.ba
Sa snimanja serije (Foto: Erol Čolaković Šehić)
Sa snimanja serije (Foto: Erol Čolaković Šehić)
Poznati bh. snimatelj Dževad Čolaković-Cakan čiji su snimci masakra u ulici Vase Miskina (Ferhadija) iz 1992. godine obišli svijet, preminuo je jučer u 72. godini u Barceloni.

Čolaković je bio jedan od snimatelja Televizije Sarajevo od njenog nastanka. Kameri je ostao vjeran do kraja života. Nije je napustio ni tokom ratnih dešavanja u BiH, već je i tada pod kišom granata i pucanjem snajpera snimao najteže trenutke kroz koje su prolazili građani Sarajeva.

"Za one koji ne znaju Dževad Čolaković - Cakan bio je jedan od vrsnih snimatelja TV Sarajeva i to u vremenu kada je snimanje filmskim kamera s aspekta ovog vremena bila prava umjetnost, a obrada materijala gotovo "alhemija". Kilometri filmske trake prošli su kroz njegovu Arrifelks BL, nimalo laku kameru, s kojom se on poput vrsnih snimatelja franscuskog novog vala kretao kao da je anatomski dio njega", napisao je Erol Čolaković, Dževadov amidžić povodom njegove smrti.

Čolaković je snimio i masakr u ulici Vase Miskina (Ferhadija) 27. maja 1992. godine u kojem je, čekajući u redu za hljeb, poginulo 26 civila, a ranjeno 108 Sarajlija. Čolaković je bio s televizijskom ekipom na terenu i snimao prilog kada su se začuli zvižduci granata.

"Vidio sam jednu televizijsku ekipu sa Cakanom Dževadom Čolakovićem i Pupom Stijarčićem koji su snimali prilog za neku emisiju u Parku Svjetlost. Mislim da nismo napravili pet-šest koraka kada su se začuli zvižduci. Rekli su mi 'ako ne čuješ zvižduk onda je granata namijenjena tebi'. Pretpostavljam da je bila namijenjena svima nama. Tada je nastala tišina pa haos. Vriska, plač, pakao, horor, panika, smrt, sve najgore... TV ekipa je odmah reagovala, Dževad je uzeo kameru i počeo snimati. Nakon toga više nikada nije bio isti čovjek", napisano je u "Opsadi" koju je objavila Fama International, a svjedočio bh. režiser Benjamin Filipović.

Čolaković je nakon rata izbjego u Španiju gdje je i umro. Radio je na filmovima: "Let u magli", "Azra", "Miris dunja", "Rusko primirje"...