Dva modela
6

Insta360 predstavio 8K akcionu kameru s AI tehnologijom

D. B.
Utrka akcionih kamera ne vodi se samo između kompanija GoPro i DJI, jer je tu i Insta360 kao veliki igrač.

Kompanija Insta360 je predstavio svoju novu akcionu kameru Ace Pro, koja može snimati 8K video, a to nije u domašaju modela GoPro Hero 12 Black i DJI Osmo Action 4.

Ace Pro posjeduje isti 1/1,3-inčni senzor kao i Osmo Action 4, koji je veći u odnosu na senzor koji koristi Hero 12 Black te koji snima 48 MP fotografije u JPEG ili DNG raw formatu. Ukoliko korisnik nema potrebu za snimanjem 8K videa, onda je i 4K video itekako solidan te se snima pri 120fps.

Insta360 koristi i AI neuronske mreže za smanjenje šuma u videosnimku kako bi isporučio čiste videozapise pri slabom osvjetljenju u PureVideo modu, a dostupan je i Active HDR video mod kad uvjeti osvjetljenja nisu dobri. FlowState stabilizacija se brine za stabilan snimak, dok mogućnost "zaključavanja" horizonta održava nivo videa bez obzira na poduzete aktivnosti.

Zatim je tu i sjajan dizajn. Za razliku od svojih rivala, fizički veći i teži Ace Pro ima veći ekran osjetljiv na dodir i okreće se za potrebe snimanja selfie mod. Kada je korisnik u pokretu i snima video i fotografije, posebno će biti koristan pogled iz bilo kojeg ugla, bez obzira da li se snima vlog ili neki sport.

Kamera posjeduje pomoćne video alate potpomognute AI tehnologijom, kao što je kontrola pokretom za aktiviranje modova fotografisanja i snimanja s tajmerom, kao i alati za uređivanje videa koji mogu izabrati najbolje dijelove snimaka.

Također, korisnik ima izbor između magnetnih nosača za brzo otpuštanje i standardnog nosača. Kamera je otporna na vodu do 10 metara dubine, a košta 449,99 dolara. Za nešto manje napredan model Ace potrebno je izdvojiti 379,99 dolara.