BiH
0

Preminuo Miralem Macić, optuženi za ratne zločine

SRNA
Miralem Macić, protiv koga se u Sudu BiH vodi postupak za zločine nad srpskim civilima u Bradini 1992. godine, preminuo je u Kliničkom centru u Sarajevu, rekao je Srni njegov advokat Duško Tomić.

Suđenje Maciću pred Sudom BiH pokrenulo je priču o izvršiocima i nalogodavcima ratnih zločina nad srpskim civilima na području opštine Konjic. Macić je u svom dnevniku otkrio kako su na području Konjica naređivana i vršena ubistva Srba.

"Macić je preminuo jučer oko 17.00 sati. Prethodno jutro transportovan je iz bolnice Gornja Bila u koju je iz pritvorske jedinice u Busovači prebačen u teškom stanju. Rekli su mi da je umro usljed krvarenja zbog pucanja gušterače i da mu nije bilo spasa", naveo je Tomić.

Tomić ističe da mu je primarijus Željko Martinović prethodno rekao da je Macić van životne opasnosti, ali da je samo nekoliko sati poslije operacije preminuo. 

Ekipa, koja je izvršila operaciju, sa načelnikom Abdominalne klinike Zuhdijom Kandićem na čelu, saopštila je Tomiću da je Macić transprtovan u polumrtvom stanju.

"Rekli su mi da se zakasnilo sa pacijentom", kaže advokat.

Tomić je dodao da će Sud BiH, koji je danas trebalo da odlučuje o sudskoj nagodbi, donijeti rješenje kojim se obustavlja krivični postupak protiv Macića.
"Iza Macića je ostao je njegov dnevnik koji je preuzelo Tužilaštvo BiH, a koji govori o zločinima počinjenim u Konjicu tako da sa njim neće umrijeti istina", izjavio je Tomić.

Macića optužnica tereti da je u Bradini u maju 1992. godine izveo iz kuće jednog civila i zajedno ga sa ostalim zarobljenicima srpske nacionalnosti odveo na magistralni put, gdje mu je ispalio dva rafala u leđa.

Prilikom izjašnjenja o krivici, Macić je priznao da je ubio Srđana Koprivicu, što mu je prvom tačkom optužnice stavljeno na teret. 

Negirao je da je počinio druga djela iz optužnice, kao što je nanošenje snažne tjelesne i duševne boli civilima srpske nacionalnosti u Bradini prilikom njihovog zarobljavanja i da je u junu 1992. godine, s drugim pripadnicima rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Konjic, boravio u mjestu Sitnik, gdje je ubio slabo pokretnog starca.