BiH
7

Prekinuta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prekinuo je današnje zasjedanje, jer na sjednici Kolegija doma nije došlo do usaglašavanja rješenja odredbi Poslovnika, kojim se trebalo utvrditi na koji način će se razmatrati predložene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću.

"Podijeljenog smo stava, te smo zaključili da moramo izvršiti dodatno usaglašavanje kako bi precizirali odredbe Poslovnika", kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić.

Kod glasanja o dnevnom redu postala je sporna tačka - Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, čiji je predlagač poslanik Kluba SDA Ramiz Meša.

Naime, Klub poslanika predvođenih HDZ-om BiH predložio je da se ta tačka povuče s dnevnog reda, što većinom glasova poslanika nije prihvaćeno.

Nakon toga, taj Klub je, po riječima predsjednika Joze Bagarića, ustanovio da u skladu s Poslovnikom Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću ne može biti predmet dnevnog reda za današnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Poslanici SBB-a podržali su povlačenje predloženog zakona, jer će, kako kaže predsjednik Kluba SBB-a Nasir Beganović, Vlada na sjednici u petak utvrditi izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću.

"Konačna varijanta koju smo uputili je da se upravo prema sjedištu poslovnica, preduzeća koja se bave priređivanjem igara na sreću, plaća porez na dohodak", izjavila je novinarima zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Smatrajući da su izmjene Zakona o igrama na sreću, predložene na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, djelimično rješenje za tu oblast poručila je da Vlada radi na sveobuhvatnijim izmjenama, uz konsultacije više institucija. To može uticati da više prijedloga za izmjene tog zakona bude u proceduri.