BiH
83

Preduzeće Park očistilo i uredilo zelene površine Maglaja

Klix.ba
Zelene površine Parka Ljiljana i oko Centralnog spomen obilježja u Maglaju koje se nalaze u neposrednoj blizini zgrade Općine, Suda, Doma kulture i biblioteke, uništene nedavnim poplavama i zatrpane smećem, muljem, granama, iščupanim stablima pa čak i korijenima stabala odsada su ponovo čiste, uređene, zasijane novom travom i cvijećem.

Očistilo ih je i uredilo 120 radnika preduzeća Park, koji su jučer rano otputovali u Maglaj, u okviru velike akcije pomoći poplavljenim područjima. Čim je konvoj od 13 vozila teške mehanizacije i građevinskih mašina, te dva autobusa radnika stigao na odredište Spomen obilježje, zelene površine parkovske klupe i korpe do tada zatrpane muljem, smećem, ogromnim količinama drvne mase polako je počelo da vraća svoj nekadašnji izgled.

Rekonstruisano je ukupno 5.000 m2 parkovske površine, od toga na 4.000 m2 uklonjeno je smeće, izvršena potpuna rekonstrukcija zemlje i zasađena nova trava. Oko 3.000 komada sezonskog cvijeća iz Parkovog rasadnika u Nedžarićma zasađeno je u novoformiranim cvjetnim gredicama i žardinjerama ispred okolnih zgrada općinskih institucija. Uništeno ukrasno grmlja i grane stabala orezani su i uređeni, a parkovske klupe i kante za smeće popravljene i ofarbane. Prikupljeno smeće Parkovi kamioni odvezli su na privremenu deponiju.

Ideja za rekonstrukciju Parka Ljiljana u Maglaju potekla je upravo od radnika i rukovodstva Parka jer u radnici odlazeći ranije, u više navrata u okviru aktivnosti i pomoći poplavljenim područjima koje provodi Vlada Kantona Sarajevo i Kantonalna uprava civilne zaštite, vidjeli u kakvom stanju se nalaze zelene površine Maglaja. Akciju je direktor Parka Safet Baltić dogovorio sa načelnikom Mehmedom Mustabašićem i direktoricom Komunalnog preduzeća u Maglaju.

Parkovu akciju uređenja zelenih površina Maglaja podržao je Štab civilne zaštite KS koji je ustupio nedostajući sitni alat, te zaštitnu opremu za radnike, preduzeće GRAS autobusima za prijevoz radnika, Mesna industrija Ovako hranom za radnike, te pekara As iz Hadžića. Ipak najveće zadovoljstvo i podršku radnicima preduzeća Park iskazali su brojni građani Maglaja koji su prilazili i zahvaljivali radnicima, ali čak i sa suzama u očima posmatrali kako njihovo omiljeno okupljalište ponovo vraća svoj stari sjaj.