Hitna sjednica u 13 sati
24

Predstavnički dom PSBiH o sporazumima o priznavanju visokoškolskih i  stručnih kvalifikacija   

FENA
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će, s početkom od 13 sati, održati osmu hitnu sjednicu na kojoj će se naći četiri tačke dnevnog reda.

Prva tačka dnevnog reda jeste davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini te davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu.

Šefovi vlada šest ekonomija zapadnog Balkana su početkom novembra prošle godine, u okviru samita Berlinskog procesa, potpisali tri sporazuma o mobilnosti u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i to o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Da bi primjena potpisanog počela neophodno je da dokumente ratifikuju parlamenti u svakoj od država.

Pred poslanicima bi se trebalo naći i davanje saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o finansiranju zaključen između BiH i Evropske investicione banke (Projekt medicinskog kompleksa Banja Luka), Evropski fond za održivi razvoj - EFSD + Namjenski investicioni okvir 1 (FI No 91.071 – SERAPIS 2019-0319).

Cilj projekta je proširenje i unapređenje infrastrukture Medicinskog kompleksa na Paprikovcu u Banjoj Luci. Planirano je da Projekt bude implementiran do kraja januara 2029. godine.

Poslanici bi danas trebali dati saglasnost i za ratifikaciju Sporazuma o investicionom grantu za podršku Projektu vodosnabdijevanja i sanitacije u BiH u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) između BiH i Evropske investicione banke.

Projekt je dio programa obnove sektora vodosnabdijevanja koji se sastoji od niza općinskih ulaganja s ciljem osiguravanja usluga vodosnabdijevanja i kanalizacije u Federaciji BiH i RS.