Ide u raspravu
23

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio Nacrt izmjena i dopuna Zakona o radu

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta FBiH nakon rasprave o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH usvojio je zaključak sa 45 glasova "za", 9 glasova protiv i 9 suzdržanih. Nacrt zakona sada ide u javnu raspravu.
Vladi Federacije BiH je naloženo da u roku od 60 dana organizuje javnu raspravu kako bi se izradio Prijedlog izmjena i dopuna ovog zakona.

Zastupnici iz opozicije su izrazili nezadovoljstvo s predloženim izmjenama kazavši da su predstavnici sindikata i radnici jasno protiv predloženog prijedloga Zakona. Oni su poručili da zakon nije senzibilan prema radničkim pravima u vrijeme stanja nesreća, a posebno vremenima ekonomske krize koja je pred građanima.

Zastupnici su se složili da je potreban socijalni dijalog i uvažavanje zahtjeva radnika, a ne ići na njihovu štetu.

Federalni zastupnici su ranije danas na online sjednici većinom glasova odbili razmatrati Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH po hitnom postupku.

Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH, izjavio je da je stav Vlade da se Zakon o radu razmatra u formi nacrta, odnosno da ide u redovnu proceduru.

Naveo je da su to bili zahtjevi socijalnih partnera Vlade FBiH, sindikata i poslodavaca, i da je njihov cilj da budu senzibilni.

Dan uoči sjednice (ponedjeljak op.a.) ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu održan je protest u organizaciji Saveza samostalnih sindikata BiH. Premijeru i ministrima je poručeno da od radnika neće uspjeti napraviti moderne robove u skladu sa zakonom. Sindikalisti su iste poruke poslali i parlamentarcima ispred zgrade Parlamenta FBiH.

"Uvaženi premijeru i ministri, zar nije bilo dovoljno pet godina jahanja po radnicima? Zar nije bilo dovoljno devastacije radničkih prava? Zar morate na vašem dolasku ta prava svesti na minimum? Sramite se predstavnici Vlade!“, poručio je u ime sindikalista Selvedin Šatorović.