Ekonomske posljedice
3

Ćudić žestoko odgovorila zastupnicima iz vladajućih stranaka: Hoćete da omogućite robovlasništvo

N. V.
Screenshot
Screenshot
Na 13. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine FBiH zastupnici raspravljaju o posljedicama koronavirusa na privredu. Ministrica Miličević je poručila da će oporavak ići sporo, ali da postoji trend stabilizacije. Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić je pak ljuta zbog kontradiktornosti.

Nakon što je nekoliko sati utvrđivan dnevni red sjednice Predstavničkog doma PS FBiH zastupnciima se obratila ministrica finansija Jelka Milićević, a u toku je rasprava o prvoj tački dnevnog reda -- Informaciji vezanoj za posljedice djelovanja epidemije koronavirusa COVID 19 na privredu s aspekta primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Ministrica Milićević je poručila da se osjeti blagi oporavak od posljedica koje je donio koronavirus naglasivši da postoji tendencija stabiliziranja i rasta zaposlenosti te da su to prvi efekti donesenog korona-zakona.

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke, se dotaknula jednog paradoksa u riječima zastupnika koji pripadaju vladajućim strankama, a odnosi se na Zakon o radu. Ona je objasnila da u isto vrijeme zastupnici govore da je "ekonomska slika neznatno drugačija danas u odnosu na početak krize" i da traže hitni postupak u Izmjenama i dopunama Zakona o radu".

"Znači, vi hoćete omogućiti robovlasničke mehanizme kao odgovor na krizu, dok nam u isto vrijeme govorite da kriza ne postoji, da je neznatna", poručila je Ćudić i dodala:

"Ja ću vas na to podsjetiti kad dođemo do Zakona o radu i tražiti da glasate protiv izmjena tog zakona."

Nerminu Muzuru iz Naroda i pravde nije bilo jasno kako je to korona-zakon utjecao na rast zaposlenosti u posljednje vrijeme s obzirom na to da je taj rast rezultat olakšavanja restrikcija.

Muzur je još naglasio da je "privreda na koljenima", a da najviše trpi turistički sektor.

Zastupnik SDA iz Zenice Suad Kaknjo je odgovorio kako on "živi privredu" i zna da ona nije na koljenima, a s obzirom na to da ga je Muzur prozvao jer je na jednoj od prethodnih sjednica zaspao, Kaknjo je objasnio odakle dolazi njegov umor:

"Znate zašto je njegov kolega zaspao na pauzi? Njegov kolega (aludirajući na sebe) uplati između 250 i 350 hiljada u budžet. Tokom koronavirusa je imao 20 novih zaposlenih radnika. To je neradnik koji se gleda iz vizure populizma".