Komentari (5)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Dobar dan, za 2 programa mogu da pruzim vise detalja: 1) studiranje u Brnu stipendirano od strane Juznomoravske regije (sajt organizacije je http://www.jcmm.cz) u visini 6.000 kruna mesecno (~230e) sto pokriva troskove smestaja i hrane (manje-vise) i ove stipendije se dodeljuju za Mg. i doktorske (starosna granica nije toliko izrazena - poznanik ima 32 i na toj je stipendiji). Ono sto je bitno je da se NE DODELJUJE za dodiplomske studije (Bc.). Stipendija se dodeljuje za prvu godinu studija nakon cega se u dogovoru sa rektoratom univerziteta na kome se studira (Brno ima 11 univerziteta!) produzava do zavrsetka studijnog programa. 2) Drzavna (tzv. Vladina) stipendija koja se dodeljuje za Bc. i Mgr. studije na ceskom, odnosno Mgr. i PhD studije na engleskom. Visina je 9.000/10.000 kruna mesecno (340/380e) i pokriva ceo period studiranja. Za vise informacija najbolje videti na sajtu Ambasade CR (http://www.mzv.cz/sarajevo) stefan, http://www.ceskarepublika.rs
Moja kćerka završava Komperativnu književnost i bibljotekarstvo, jaš samo da diplomira,a uodslušala je četvrtu godinu za Muzikologa pa me interesuje kakve su njene mogučnosti za studij u Češkoj odn postdiplomski.
uslovi za odlazak i prijavu na taj rogram?
Postovani, Zanimaju me trazeni uslovi za studiranje u Češkoj kao i zivotna dob do koje mogu da se prijavim. Hvala,
Ja imam i zelju i trudim se otici sljedece godine. Pozdrav svima. Ovo je predivan program za sticanje iskustava , upoznavanje jedne druge kulture i sticanja sto boljeg i sireg obrazovanja:-)