Češka ambasada
0

Predstavljanje programa studiranja u Češkoj

FENA
Prag
Prag
Ambasada Češke Republike u BiH već niz godina omogućava studentima iz BiH doškolovanje u Češkoj Republici iz dodiplomskih, postiplomskih i doktorskih programa. Trenutno je na češke univerzitete za 2008./09. godinu primljeno 27 bh. studenata, s tim da su mogućnosti studiranja mnogo veće.

Studenti su podijeljeni u četiri različita programa stipendiranja. Stipendija obuhvata troškove studija i pokriva svakodnevne životne troškove. U program stipendiranja se na taj način mogu uključiti i studenti neovisno od finansijskih mogućnosti porodice. Stipendije su za period od dvije do pet godina studiranja u zavisnosti kojem programu student pripada, saopćeno je iz Ambasade Češke Republike u BiH.

Samo za ovu školsku godinu Češka Republika je izdvojila 400.000 KM za bosanskohercegovačke studente.

U sklopu prezentacije programa 21. augusta bit će organizovan sastanak studenata, koji odlaze na studiranje u Češku Republiku za 2008./09. školsku godinu. Sastanku će pored ovogodišnjih stipendista prisustvovati i studenti koji već studiranju u Češkoj Republici da bi mogli s novom generacijom podijeliti svoja iskustva, kao i Jiří Kuděla, ambasador Češke Republike u Bosni i Hercegovini koji, kao i svake godine, želi da i na ovaj način zaželi sreću i uspjeh u njihovom daljnjem obrazovanju.