Slavlje u BiH
120

Pravoslavna nova godina dočekana veseljem od Banje Luke do Trebinja

SRNA
(Foto: SRNA)
Pravoslavna nova godina proslavljena je i u Bosni i Hercegovini. Od Banje Luke do Trebinja, građani pravoslavne vjeroispovijesti obilježili su početak 2019. godine po starom Julijanskom kalendaru.

Pravoslavna Nova godina u Banjoj Luci je dočekana koncertima koji su održani u porti Hrama Hrista Spasitelja.

Brojni građani prisustvovali su koncertima etno-grupe "Trag", hora Gradskog pozorišta "Jazavac" i gradskog tamburaškog orkestra, a u ponoć je služen moleban.

Doček pravoslavne Nove godine u porti Hrama Hrista Spasitelja organizovala je Gradska uprava. U Banjoj Luci je doček organizovan i u restoranima i hotelima, ali i u kućnom ambijentu.

Brojni građani Istočnog Novog Sarajeva dočekali su pravoslavnu Novu godinu na otvorenom, uz grupu "Legende".

Na temperaturi koja je bila sedam stepeni ispod nule, posjetiocima je tradicionalno služeno kuvano vino, a u prvim minutima poslije ponoći, upriličen je vatromet.

Veliki broj Trebinjaca i gostiju dočekali su pravoslavnu Novu godinu na platou ispod platana uz muziku uživo.

Građani su ispunili centralne gradske ulice, a zabava na otvorenom trajala je do kasno u noć.

Brojni turisti, prije svega iz Srbije odlučili su da pravoslavnu Novu godinu proslave upravo u Trebinju, kao i gosti iz drugih opština istočne Hercegovine u kojima nije bilo organizovanog dočeka na otvorenom.

Na Trgu kralja Petra u Foči Nova godina po julijanskom kalendaru dočekana je uz muziku sa razglasa, kuhano vino i čaj, a u ponoć je nebo obasjao veliki vatromet.

U Derventi je na Trgu pravoslavlja tradicionalno dočekana pravoslavna Nova godina.

U sabornom i spomen-hramu Uspenja Presvete Bogorodice služen je moleban, nakon čega je novogodišnju čestitku uputio načelnik opštine Derventa Milorad Simić.

Podsjećamo, Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar u ponoć su dočekale Novu godinu.