BiH
0

Poziv NVO da dostave izvještaje o napretku BiH u procesu evropskih integracija

FENA
Delegacija Evropske komisije u BiH pozvala je nevladine i organizacije civilnog društva u BiH da dostave svoje izvještaje i podatke za sektore u kojima su aktivni kao doprinos izvještaju o napretku koji je BiH postigla u okviru Procesa o stabilizaciji i pridruživanju.

Ovaj izvještaj Evropska komisija objavljuje svake godine i usmjeren je ka procjeni specifičnih situacija u svakoj zemlji kandidatu i potencijalnom kandidatu s osvrtom na proces evropskih integracija.

Kako je saopćeno iz Delegacije Evropske komisije u BiH, Izvještaj o napretku u 2008. godini ima sličnu strukturu, kao i Izvještaj za 2007. godinu.

Izvještaj navodi napredak koji je BiH postigla u ispunjenju svih relevantnih kriterija (politički, ekonomski kriteriji i evropski standardi) od oktobra 2007. do oktobra 2008.

Napredak će se mjeriti kroz odluke koje su zaista donesene, usvojene zakone i stepen primjene.

Evropska komisija želi dalje ojačati dijalog s nevladinim organizacijama i organizacijama civilnog društva te ih je pozvala da dostave svoje izvještaje i podatke u kojima su aktivni.

Komisija očekuje da ovi podaci budu činjenično tačni, provjereni i objektivni. Podatke treba poslati do 25. maja na e-mail adresu: [email protected], saopćeno je.