Muharem Murselović
0

Povratnici i vjerski objekti i dalje meta napada u RS-u

FENA
Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović upozorio je danas da su i dalje prisutni napadi na islamske vjerske objekte i povratnike u RS-u.

Murselović je, tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o izvještaju o radu MUP-a RS-a u prošloj godini, izrazio i nezadovoljstvo zbog nacionalne strukture u entitetskoj policiji koja nije zadovoljavajuća kada je u pitanju broj radnika nesrpske nacionalnosti.

Poslanici opozicije su u višesatnoj raspravi izrazili nezadovoljstvo radom MUP-a RS-a jer smatraju da nisu učinjeni pomaci na rasvjetljavanju mnogih krivičnih djela.

Upozorili su da MUP RS-a "kasni" s pojedinim slučajevima pa se, navela je opozicija, često dešavaju akcije SIPA-e, kao što je bio slučaj jučer u Bijeljini.

Resorni ministar Stanislav Čađo rekao je da će jedan broj primjedbi poslanika biti uvažen, ali i naglasio da su davane i paušalne ocjene o radu policije.

U uvodnom izlaganju, Čađo je kazao da su operativne aktivnosti entitetske policije umjerene, prije svega, na otkrivanje težih oblika krivičnih djela s elementima organizovanog kriminala.

U prošloj godini prioriteti policije bili su na rasvjetljavanju najtežih krivičnih djela.

Poslanici vladajućih stranaka ocijenili su da je izvještaj MUP-a RS-a kvalitetan i da ga treba podržati.

Prethodno je parlament usvojio Energetski bilans RS-a za ovu godinu.