Veljko Brajić i ostali
0

Potvrđena optužnica protiv komandanata Vojske RS-a zbog ratnih zločina kod Prijedora

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu u predmetu Veljko Brajić i drugi, koja optužene Veljka Brajića, Slobodan Taranjac, Ranko Kaurin, Branko Dženopoljac i Draško Topić tereti da su radnjama opisanim u optužnici počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da su petorica visokih komandanata Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovala krajem jula 1992. u oružanom topničkom i pješadijskom napadu na nebranjeno selo Briševo i okolna mjesta kod Prijedora, koje je nastanjeno, uglavnom, civilnim stanovništvom hrvatske i muslimanske nacionalnosti.

Naime, kako je saopćeno iz Suda BiH, optuženi se terete da su od početka aprila 1992. pa do kraja septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada policije i Vojske Srpske Republike usmjerenog protiv civilnog nesrpskog stanovništva općina Sanski Most i Prijedor, znajući za taj napad i da njihove radnje predstavljaju dio tog napada i plana zajedničkog udruženog zločinačkog poduhvata progonom muslimanskog i hrvatskog stanovništva, optuženi u ovom predmetu izvršili napade na nebranjeno nesrpsko stanovništvo.

I to, Veljko Brajić, kao načelnik Štaba 6. sanske lake pješadijske brigade, Slobodan Taranjac, kao predsjednik Kriznog štaba MZ Ljubija i de facto komandant TO Ljubija, Ranko Kaurin, kao vršilac funkcije komandanta Trećeg bataljona 6. sanske lake pješadijske brigade u vrijeme akcije, Branko Dženopoljac, kao komandant 9. bataljona 6. sanske lake pješadijske brigade i Draško Topić, naoružan i u vojnoj uniformi, izvršili oružani napad na nebranjeno hrvatsko i muslimansko civilno stanovništvo pri čemu su ubijani civili, dok su preživjeli nezakonito lišavani slobode, zatvarani, mučeni, seksualno zlostavljani i silovani.

Dalje se navodi da su potom odvedeni u logore u kojima su podvrgnuti ograničenju kretanja, nehumanim uvjetima života, mučeni i ubijani, dok je preostalo civilno stanovništvo sela Briševo i susjednih naselja protjerano.