BOSS poziva Rafija Gregorijana
0

Potpora u postpuku kaznenog gonjenja Milorada Dodika

FENA
Bosanska stranka (BOSS) pozivala je Raffija Gregorijana da u svojstvu vršitelja dužnosti visokog predstavnika u BiH u postupku kaznenog gonjenja premijera Republike Srpske Milorada Dodika i ostalih pruži punu potporu i zaštitu SIPA-i, Tužilaštvu i Sudu BiH.

U saopštenju za javnost BOSS-a navodi se kako je osnovano sumnjati da se spomenute institucije već nalaze pod političkim pritiskom da sabotiraju istragu o kriminalnim radnjama zločinačke organizacije koju je prema prijavi predvodio premijer Dodik.

"Također, neophodno je da se iz slučaja Dodik i ostali isključe suci i tužitelji koji su imenovani na osnovi Dodikovog političkog utjecaja te da se omogući provođenje pravnog principa - jednakost građana pred zakonom, što znači da Dodiku zbog težine kaznenih djela za koja se sumnjiči treba biti određena mjera pritvora.

Mjera pritvora je neophodna i iz razloga što je osnovano sumnjati da će Dodik sa slobode pokušati utjecati na svjedoke te da će prikrivati dokaze kao što je to već pokušao s opstrukcijom rada SIPA-e, odnosno odbijanjem da preda cjelokupnu dokumentaciju o sumnjivim radnjama Vlade RS-a", navodi se u saopštenju BOSS-a.