BiH
0

Potpisan sporazum o 43,8 miliona eura iz programa CARDS

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić i otpravnik poslova Delegacije Evropske komisije u BiH Renzo Daviddi danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o finansiranju za godišnji akcioni program CARDS 2006 za Bosnu i Hercegovinu.

Sporazumom je predviđeno 43,8 miliona eura za podrška procesu modernizacije i reformi u BiH.

Kako je istaknuo tokom potpisivanja Sporazuma predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić, prioriteti za 2006. godinu su jačanje državnih institucija kako bi mogle efikasno funkcionirati i djelovati kao pouzdan partner međunarodnoj zajednici, zatim podrška reformi javne uprave i jačanju institucija, te ekonomski i socijalni razvoj i demokratska stabilizacija.

Od ukupne sume predviđene Sporazumom, za demokratsku stabilizaciju je predviđeno 2,9 miliona eura, za upravu i institucionalnu izgradnju 18,6 milina, reformu javne uprave 8,4 miliona, za pravosuđe i unutrašnje poslove 10,2 miliona, za ekonomski i socijalni razvoj 21,3 miliona, a učešće BiH u programima EU jedan million eura.

Sredstva iz CARDS programa, po riječima otpravnika poslova Delegacije EK u BiH Renze Daviddija, osim spomenutog, pomoći će i saradnju BiH sa zemljama u regionu i bržu integraciju bh. ekonomije u ekonomiju EU.

Evropska unija je od 1991. godine najveći donator u zemljama zapadnog Balkana. Od uspostave CARDS programa u zemljama zapadnog Balkana, Evropska unija je osigurala podršku u vrijednosti od 419,1 milion eura (uključujući 43, 8 miliona eura za 2006. godinu).