BiH
0

Potpisan Protokol o saradnji Vlade KS-a i Sindikata KS-a

FENA
Premijer Kantona Sarajevo (KS) Fikret Musić i predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH za KS Franjo Rener potpisali su danas u Sarajevu Protokol o međusobnoj saradnji.

Potpisivanje Protokola još je jedna potvrda opredijeljenosti Vlade KS-a da sindikat doživljava kao istinskog partnera“, kazao je ovom prilikom premijer Musić.

Protokolom se Vlada KS-a i kantonalni sindikat obavezuju da će raditi na partnerskim osnovama i u duhu socijalnog dijaloga, a sa željom za poboljšanjem ukupnog stanja u Kantonu.

"Potpisivanjem Protokola Vlada KS-a šalje poruku da je spremna da razgovara, pregovara i dogovora sa Sindikatom u vezi sa svim pitanjima za koje je nadležna, a u koje treba biti uključen i Sindikat", rekao je Musić.

U preambuli potpisanog Protokola je navedeno da Vlada KS-a namjerava što hitnije i najodlučnije pokrenuti i provesti reforme neophodne za rješavanje ekonomskih i socijalnih problema, radi jačanja pravne države i stvaranja uvjeta za razvoj i stabilnost KS-a.

"Sindikat je dosad vladama bio partner samo na papiru, posebno u vremenima kada su kreirani budžeti. Iz tog razloga, nadam se da će potpisivanje ovog protokola omogućiti da donesemo nove akte za rješavanje problema u našoj privredi, problema nezaposlenosti, i svih drugih, jer je poznato da u svakoj državi temelj socijalnog dijaloga čine sindikati, vlade i poslodavci", kazao je Rener i dodao da se bez jednog subjekta u tom lancu ne može ništa riješiti.

Vlada KS-a i Kantonalni odbor Saveza sindikata potpisima su potvrdili da su dokumenti "Osnove za formiranje vlasti u Federaciji BiH (FBiH) i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010. - 2014." i "Stavovi SSSBiH za dopunu dokumenta Osnove za formiranje vlasti u Federaciji BiH (FBiH) i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010. - 2014." okvirna osnova budućeg zajedničkog djelovanja i saradnje.

Potpisivanju Protokola prisustvovali su ministri u Vladi KS-a te predstavnici granskih sindikata.