U Vladi FBiH
0

Potpisan memorandum "Ishrana djece predškolskog i školskog uzrasta"

FENA
Predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Federalnog ministarstva zdravstava i organizacije World Vision potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o saradnji u okviru projektnih aktivnosti "Ishrana djece predškolskog i školskog uzrasta".

Cilj ovog projekta je izrada smjernica i standarda za ishranu predškolske i školske djece u Federaciji BiH, kojima će se doprinijeti zaustavljanju negativnih trendova obolijevenja zbog loše ishrane djece u našoj zemlji.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić je istakao da su postojeći standardi u ovoj oblasti zastarjeli i da je potrebno njihovo usklađivanje sa savremenim trendovima u ishrani djece i ostalim navikama koje bi trebale da budu zdrava osnova za njihovo zdravo odrastanje.

"Posljednje istraživanje koje je radio UNICEF na području FBiH pokazalo je da je jedno od 50-oro djece u dobi ispod pet godina neuhranjeno, da je 24 posto neuhranjene djece među ugroženim kategorijama stanovništva, posebno među Romima, da je 17 posto djece preuhranjeno i da 16 posto djece nikada ne doručkuje, što je alarmantno i što nas je nagnalo da počnemo raditi na strateškim dokumentima kojima ćemo regulirati ovu oblast", dodao je Mašić.

Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović naglasio je da su ove aktivnosti komplementarne s Nacrtom politike za unapređenje ishrane djece u FBiH koji je pripremio ekspertni tim Federalnog ministarstva zdravstva, a koji će naredne sedmice biti predmet javne rasprave u kojoj će učestvovati i predstavnici drugih sektora.

"Odgovarajuća ishrana je osnovni preduslov za postizanje optimalnog rasta i razvoja djece te za dostizanje najvećeg mogućeg standarda zdravlja, a pitanje ishrane djece je jedan od vodećih zdravstvenih problema u svijetu", rekao je Mesihović.

Direktor World Vision BiH Hans Bederski je kazao da ukoliko se ne pozabavimo problemom ishrane djece, imat ćemo nove generacije građana BiH s veoma lošom zdravstvenom slikom, a kao posljedicu toga i gubitak ekonomskog potencijala.

"Adekvatna i dobro balansirana ishrana je pravo svakog djeteta i zato World Vision podržava napore Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Federalnog ministarstva zdravstava na izradi smjernica i standarda za ishranu predškolske i školske djece u Federaciji BiH", izjavio je Bedreski.

Predstavnici World Visiona već su potpisali Memorandum s Ministarstvom prosvjete i kulture RS-a i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite.

World Vision je međunarodna kršćanska organizacija koja već decenijama pomaže najsiromašnijoj djeci te njihovim porodicama i zajednicama širom svijeta.