Konferencija u Banjoj Luci
0

Postignuti pomaci u procesuiranju ratnih zločina

SRNA
Predstavnici vlasti, tužilaštava i žrtve na konferenciji "Procesuiranje ratnih zločina u BiH - koliko imamo vremena?" ocijenili su da su napravljeni određeni pomaci u procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH, ali da žrtve koje svjedoče u ovim predmetima još nemaju adekvatnu pomoć.

Na konferenciji, koju je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, žrtve su istakle da su, iako se procesuiranje odgovornih za ratne zločine u BiH odužilo, primijetna poboljšanja u radu pravosudnih institucija.

Šef Odjeljenja za ratne zločine Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci Branko Mitrović istakao je da je do sada u Banjaluci veliki broj predmeta ratnih zločina procesuiran, prenio je Birn.

Na konferenciji su žrtve istakle da bi  mediji trebalo  više da govore o ovoj temi, te da upravo medijsko izvještavanje može ubrzati procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH. 

"Javnost interesuje tema ratnih zločina, ali do građana teško dolaze ovakve priče. O ovoj temi se malo izvještava u medijima, a izvještaji su često loše urađeni, te se zbog toga ostavlja prostor za manipulacije", istakla je glavni  urednik  Birna Erna Mačkić.

Savjetnik u Ministarstvu pravde Federacije BiH Goran Šimić rekao je da Sud BiH ima ograničene kapacitete, te da je neophodno da određen broj predmeta bude procesuiran na lokalnim nivoima.

"Žrtve često kažu da se nakon izlaska iz sudnice osjećaju kao ničija briga. Jedan od najvažnijih problema jeste šta raditi sa žrtvama nakon njihovog svjedočenja", istakla je Selma Korjenić iz Udruženja "Trajal", koja radi na Programu podrške žrtvama seksualnog nasilja.