Željeznice Federacije BiH
0
Postignut dogovor o prekidu štrajka
Komentari (7)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Putnički saobraćaj nije bitan sa aspekta vas zaposlenih, po pitanju prihoda, ali za jednu željeznicu je jako bitan da bi se ona zvala željeznicom. Znam iz iskustva da se na zapadu jako forsira razvoj i putničkog saobraćaja, a kod nas ljude sramota da se voze vozovima, ovakvim kakvi su sada. Mi prvo moramo vratiti ili ponovo razviti svijest o važnosti željeznice i za putnički i teretni saobraćaj. Zato, ne budite zadovoljni sa ovim što vam daju na kašičicu, tražite suštinske izmjene...
Putnički saobraćaj nije bitan. On donosi samo gubitak. Tako je uvijek bilo i u budućnosti će. Teret donosi zaradu. Imamo mi tereta, ali pare se odljevaju tamo gdje vlast želi da krpi rupe. Ponavljam-željeznica je vrlo profitabilna firma i puno se zaradi, ali pare odu negdje drugo. Treba mijenjati vladu i menadžment, a štrajkači i traže smjenu upravljačke strukture.
Pa to vam, sve vrijeme pokušavam reći, de riješite problem u korijenu, za toštrajkujte. To putnika sa ovakvim vozovima imate je zanemarljiv broj, teretni saobraćaj također, minimum. Ne pravite od sebe soc. slučaj, odnosni oni kojima dozvoljavate da prave od vas. De iskreno: pruge prazne, vozovi stari, voze po dva-tri vagona, smiješni prosto, poneki teretni voz prođe, al zato šleperi šibaju cestama. de se izborite za te neke osnove, pa ćete zarađivati 100 puta više. I, smiješno je brate 2 željeznice u zemlji koju možeš za dan preći i uzduž i poprijeko.... Birite se za jednu modernu, respektabilnu željeznicu, nedajte da vam daju sadaku. Ja sam na vašoj strani, ali pod drugim uslovima, dragi željezničari. Oba djeda su mi bili željezničari, ali to je tada bilo: Državni službenik, časni, pošteni i prije svega poštovani. Postanite to ponovo, i raskrinkajte te koji su kod vas a rade protiv vas u sprezi sa političarima i onima koji lobiraju za naftaše i autoprevoznike
Ja sam radnik ŽFBiH i javna je tajna da željeznice rade perfektno za uslove kakvi su u državi. Zradi se od prevoza tereta i usluga za plate, pa čak nešto novaca i ostaje, ali SDA uzima pare od profitabilnih firmi i prusmjerava ih tamo gdje gori. Za plate treba zaraditi nešto malo manje od 6 miliona KM mjesečno. To se zaradi i cifra koja se procjenjuje je oko 7-10 miliona mjesečno. Gdje su pare? Pitajte menadžment i stranke na vlasti.
To što željeznica napuni u budžet, ne može im biti za režijske troškove što naprave...znam o čemu pričam...I to par vozića što vozi i zaradi ne može podnijeti administraciju željeznice, de priznajte. Dakle, daleko ste vi od toga da šta punite, drugi pune, vi bi još uvijek da odatle trošite, umjesto da se borite i da optimalizujete rad željeznice, što će vam donijeti i putnike i teret, onda eto i za plata.
za za ZFBIH, pa ko to puni budzet nego zeljeznica, samo sto drugi dolaze i pljackaju pa ljudima ni za plate ne ostave!!! ccc
De se ljudi borite da imate posla i da zaradite plate, ovako, ne radite ništa, tražite svoja prava, s.....e džaba. Dok je tako nećete imati narod na svojoj strani. I vi bi da vas plaćaju iz budžeta za nerad...pa dokle više?