Željeznice Federacije BiH
0

Postignut dogovor o prekidu štrajka

SRNA
Predstavnici Sindikata mašinovođa Federacije BiH i Javnog preduzeća Željeznice FBiH postigli su danas u Sarajevu dogovor o prekidu štrajka i isplati zaostalih plata, kao i usvajanju novog pravilnika o radu.

Predsjednik Sindikata mašinovođa FBiH Vernes Buljugija izjavio je federalnim medijima da će, prema dogovoru, jedna zaostala plata biti isplaćena tokom naredne sedmice, dok će druga biti isplaćena do 21. avgusta.

Željezničari u FBiH stupili su u generalni štrajk 30. jula zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora i najave smanjenja plata za 10 odsto.

Opštinski sud u Sarajevu je 31. jula donio presudu kojom se zabranjuje organizovanje i provođenje generalnog štrajka Sindikata mašinovođa u FBiH, jer je organizovan suprotno Zakonu o štrajku, Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru željezničara u FBiH, te pravima Sindikata o štrajku.

Predstavnici Sindikata mašinovođa FBiH su nakon odluke suda nastavili štrajk koji se provodio na svim poslovno-transportnim područjima Željeznica FBiH u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Tuzli i Bihaću.