BiH
0

Postavljen kamen temeljac nove zgrade Ambasade SAD-a

Sarajevo-x.com
Danas popodne postavljen je kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Ambasade SAD-a u BiH. Tom prilikom okupljenima se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

“Sjedinjene Države su svojim kontinuiranim prisustvom u Bosni i Hercegovini od najtežih dana u našoj historiji pokazale izrazitu podršku za našu zemlju, njen napredak, i očuvanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Izgradnja ove zgrade simbolizira nastavak interesa Sjedinjenih Država za razvijanje i jačanje bilateralnih odnosa između naše dvije zemlje,” rekao je SIlajdžić.

Diplomatski odnosi naše zemlje i SAD-a uspostavljeni su 6. augusta 1992. godine, a Ambasada Sjedinjenih Država je počela s radom 10. novembra 1993. godine, unutar američke ambasade u Beču. Silajdžić je naveo i to da je prva Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu otvorena 4. jula 1994. godine, prilikom obilježavanja 218. godišnjice nezavisnosti SAD.

Predsjedavajući je potom polažio kamen temeljac za novu zgradu Ambasade SAD-a ističući kako “današnja ceremonija i nova zgrada na najbolji mogući način simboliziraju prijateljstvo naše dvije zemlje, te nastavak dobrih bilateralnih odnosa i jake saradnje na nizu polja.”