Pitanje skupštinskog zastupnika
0

Posmatra li Veliki brat uposlenike Kantona Sarajevo?

Piše: N. J.
Skupština KS
Skupština KS
Zastupnik Skupštine Kantona Sarajevo Mirsad Pindžo na današnjoj je sjednici zatražio od Vlade KS da preispita špijunira li neko zastupnike, ali i uposlenike Kantona.

Pindžo je na sjednici istakao kako postoji opravdana bojazan da "Veliki brat nadgleda osoblje u Kantonu", nakon što su zastupnici Stranke za BiH na računaru koji se nalazi u njihovom kabinetu prije nekoliko dana primijetili program Agent.

"Raspitao sam se o čemu se tu radi i dobio informacije da je za postavljanje tog programa odgovoran direktor Zavoda za informatiku i statistiku KS Timur Gadžo. Također, saznao sam da je riječ o programu koji može čitati ono što se piše na računaru, pratiti e-mailove, ali i skidati podatke sa stickova koji se stavljaju u računar. Dobio sam informacije da je program instaliran na svim računarima koji su umreženi na server kojim upravlja Zavod, za potrebe institucija Kantona, dakle ministarstava, zavoda, službi itd.", rekao je Pindžo za Sarajevo-x.com.

Njegov kolega iz Stranke za BiH i nekadašnji premijer KS Besim Mehmedić također smatra kako postoji razlog za zabrinutost, zbog čega je i pokrenuto ovo pitanje. "Mi ništa ne tvrdimo, zato smo i tražili da Vlada preispita slučaj i utvrdi odgovornost ukoliko ona postoji. U svakom slučaju, ovo saznanje nije ugodno", rekao je Mehmedić.

Međutim, direktor Zavoda tvrdi da je riječ o smiješnim optužbama, jer se radi o "programčiću koji služi za upravljanje radnim jedinicama (računarima) te za ažuriranje programa na njima, kao i za udaljenu pomoć koja ide uz odobrenje korisnika".

"U našoj mreži imamo oko 600 korisnika i moramo imati neki sistem za upravljanje tim radnim jedinicama. Radi se o tome da smo nedavno instalirali novi program koji nam služi za ažuriranje i instaliranje programa i zakrpa. Već godinama sistem tako funkcioniše, što je sasvim normalno kada imate toliko korisnika u mreži, sad smo samo ugradili novi program za tu namjenu. Smiješne su optužbe da neko špijunira uz pomoć programa koji je vidljiv", rekao je Gadžo.