Komentari (48)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Svaka čast jer ste ukazali na ovaj državni lopovluk i glupost! Taj propis je donio neznatna sredstva u penzioni i zdravstveni fond, ali je izuzetno zloupotrebljen i učestao i to na način da je radnik nema nikakva prava, a poslodavac ima pokriće za njegov angažman. I naravno svu štetu snose obespravljeni radnici i niko više.
Kad se plaća za nešto za šta ne dobiješ ništa za uzvrat, to se zove prevara ili reket. Znaju to naši političari, zato u FBIH praktički nema pristupa Ustavnom sudu, na vrijeme su to razradili.
moja zena 3 godine na ugovoru o djelu, drzi kurseve stranih jezika i platu prima na ruke, samo prvu na neki racun i to je to. rad na crno maltene. ukinut ugovor o djelu.
Sve se zatvara,radnih mjesta ionako više nema, tako da i ovo prestaje imati svoju važnost, uskoro.
koliko.sam.ja upucena.poceli. su da skidjau sa biroa i ljude koji rade na ugovor o djelu.
ISPRAVKA: Poslodavci za honorarce placaju osim zdravstvenog i penziono osiguranje s stim da im od toga niti sat se ne vodi kao uplacen staz iako ima honorarnih poslova ciji doprinosi nekad prelaze iznosi koji se izdvajaju za redovne place. Ne radi se o muljazi vec cesto se radi o jednokratnim poslovima, autorskim honorarima, intelektualnim uslugama, i u ovom slucaju drzava kaznjava nacin da takvi poslovni postanu legalni vec potice rad na crno.
Koga uhvatise, njega *ebase. To je parola kojom se vode drzavni inspektori. Hodaju kao kauboji po radnjama koje im placaju sve zivo sto su izmislili i u svakoj radnji napisu kaznu i to nisu kazne od stoju, nego u hiljadama a jadan narod radi i misli da ako radi na posteno da njega nece dirati... A uporedo imas sverc komerc koji se naziva "pik radnja" koja valja od igle do lokomotive sve uredno na crno svaki dan u godini, ali jebo to, oni su "virtuelni"...
Nemoj da podsjećaš naše političare na ovaj virtuelni fenomen. Odmah će udariti porez i pik-u ;). Nego koristite priliku, robu u garažu, moped za dostavu, pred monitor (ali ne mlatit praznu slamu-komentirat na klixu) i eto biznisa. Naši poreznici neće ovome dorasti još dugo godina, jer su nepismeni, naravno.
Ako je neko i pomislio da kapitalizam ima dušu ili tijelo, neka se prije dobro zamisli . Tražili smo kapitalizam misleći da ćemo imati bolji život, ali smo naprvili veliki zajeb. Sada kusajmo to što imamo i ne tražimo više jer će nam biti iz godine u godinu sve gore.
I zašto je to kao neka vijest u ovoj državi? ???
Koji to još poslodavac izdvaja za prijave... Rijetke su budale.
Ako se ne uplaćuje zdravstveno i ne možeš ovjeriti knjižicu zašto Država to smatra dugom. Treba zaposleni tužiti poslodavca za ugrožavanje egzistencije.
Moj M.N. Pa šta je tu čudno, gdje živiš majketi, u Kanadi ili u BiH. Imam zdravstveno, u bolnici operacija tumora i moram sve lijekove kupiti i donijeti u bolnicu da bi mi oni to davali. To je bolno uređena država.
eventualno ukinuti placaju za honorarac ali smijesno je traziti osiguranje po ovom osnovu. Po honorarcu doprinosi mogu biti 10 KM i sad neko da ima isto pravo kao neko ko placa 100 KM?? Trebaju se dr. stvari regulisati prvo, pocevsi od izrabljivanja radnika i ne placanja obaveza za njih, da inspekcije i poreska pocnu zaista raditi svoj posao. Promjeniti odredbe i smijesne kazne za neprijavljene radnike, pa mu dodje da je jeftinije platiti kaznu nego prijaviti radnika.
Opet pljačka, po tom novom zakonu će neko na ugovoru o djelu biti osiguran kao neko ko je zaposlen? Znači na 1000 KM se uplati 89,77 KM i to je to. Pa onda će poslodavci svoje radnike voditi na ugovoru o djelu, jer su manji doprinosi. U ovoj državi nema ništa normalno. Ovdje ko sve plaća nema ga nigdje, samo treba krasti i varati.
Nece to doprinijeti povecanju ugovora o djelu, jer svakako to poslodavci vec sad eksploatisu. To bi samo pomoglo da osoba ostvari pravo na zdravstveno, a uvijek ce postojati razlika u uplati doprinosa za penzino osiguranje i cinjenica da ti ne ide staz. Kod nas treba smanjiti uplatu doprinosa, jer malo koji poslodavac na platu od 1000 km zeli davati dodanih cca 750 na doprinose i to stimulise uskracivanje prava radnicima i sivu ekonomiju
"Dok članovi Parlamenta Federacije BiH ne izmijene ove zakone, poslodavci će i dalje na teretu imati veliki broj obaveza koje moraju izmirivati". hahaha,kome to jos danas tece staz,oni sretni imaju zdravstveno.