BiH
0

Poslanici NSRS-a o rezultatima referenduma

FENA
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) razmatrat će danas rezultate referenduma, koji je održan 25. septembra, na pitanje: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao dan RS-a".

Komisija za provođenje referenduma je u informaciji dostavljenoj entitetskom parlamentu navela da je od 1.219.399 građana, koji imaju glasačko pravo, glasalo 680.175 građana ili 55,78 posto.

Na referendumsko pitanje je odgovor "Da" izabrao 677.771 glasač, odnosno 99,81 posto od ukupno izašlih na referendum, a "Ne" njih 1.298 ili 019, posto, što znači da je referendum punovažan.

Nakon što Narodna skupština RS-a konstatuje rezultate referenduma, prestaje mandat Komisiji za njegovo provođenje.

RS još nije ispoštovala odluku Ustavnog suda BiH koji je 9. januar kao Dan RS-a proglasio neustavnim.

Među 40 tačaka, koje će biti razmatrane na prvoj jesenjoj sjednici NSRS-a, koja počinje danas, jeste i Prijedlog deklaracije o osudi govora mržnje, koju je inicirao skupštinski Odbor za evropske integracije.

Na predloženom dnevnom redu je i nekoliko zakona, koji su prošli javnu raspravu, i to o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju po hitnom postupku, Prijedlog zakona o visini stope zatezne kamate – prijedlog Klubova poslanika SDS – SRS RS, PDP, NDP i Poslaničke grupe Napredna Srpska, te Prijedlog zakona o lokalnoj samoupravi i Prijedlog zakona o pozorišnoj djelatnosti.

Poslanici će razmatrati i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta RS-a za prvih šest mjeseci ove godine, te, između ostalog, Informaciju o dugu RS-a na kraju prošle godine.

Dug tog bh. entiteta na kraju prošle godine iznosio je pet milijardi i 277,1 milion KM, što je čak 58,48 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U Informaciji Vlade o dugu RS-a sa stanjem na dan 31. decembra 2015., precizira se da je dug budžeta tri milijarde i 570,68 miliona KM, jedinica lokalne samouprave iznosio je 385,91 milion KM, fondova socijalne sigurnosti 338,89 miliona KM, dug javnih preduzeća i Investiciono-razvojne banke (IRB) čak 981,62 miliona KM.

Od ukupnog duga RS-a na vanjski su se odnosile tri milijarde i 12,07 miliona KM, od čega je ponovo najveće zaduženje budžeta entiteta i na kraju 2015. je iznosilo milijardu i 951,40 miliona KM.