Projekt Wake up
0

Posjeta bosanskohercegovačkih omladinaca Velikoj Britaniji

Piše: T. Dramac
Trenutno je u toku osmodnevna kulturna posjeta pod nazivom Simply Human pri čemu je 20 omladinaca iz Srebrenice, Sućeske, Bratunca i Zvornika došlo u Bridport, Dorset u Engleskoj, kako bi razmjenili iskustva sa mladima iz te regije.
Posjeta bosanskohercegovačkih omladinaca je dio EU kulturnog partnerskog programa Wake up u organizaciji Opera Circusa iz Engleske u saradnji sa partnerima iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Holandije.

Projekt Wake up, koji je djelimično finansiran iz EU programa za kulturne grantove, za cilj ima razvijanje kulturnih partnerstava u regiji i Evropi kako bi bili podržani omladinski aktivistički napori kroz pozorište i muziku.

"Britanska ambasada je prethodno radila sa umjetničkom direktoricom organizacije Opera Circus Tinom Ellen Lee i pružili smo svu moguću podršku njenom radu u Srebrenici. Njihov rad je rezultirao velikim uspjehom i nadaleko je priznat i poznat. Mi podržavamo posjetu bosanskohercegovačkih omladinaca Velikoj Britaniji i nadamo se da će biti podjednako uspješna, kao i dosadašnji rad", rekao je u otvorenom pismu podrške gospodin Nigel Casey, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini. Sedmica puna aktivnosti i treninga uključuje razne kreativne radionice i treninge, posjetu obali iz doba jure, posjetu Londonu i galeriji Tate, rasprave i debate sa predstavnicima vlasti o UNICEF-ovim pravima djeteta i omladinaca i mnoge druge aktivnosti. Na Međunarodni dan omladinskog pozorišta perfromanse će izvesti Mimart teatar iz Beograda, teatar Fetus iz Srebrenice, teatar Thomas Hardye i omladinska pozorišna trupa iz Bridporta, BACStage, a ambasade Srbije i Bosne i Hercegovine će poslati svoje delegacije da prisustvuju događaju.

"Za vrijeme dvogodišnjeg programa Wake up razvili smo značajna partnerstva i ostvarili izuzetnu saradnju, a evaluacijom projekta razvit ćemo i dugoročnije projekte na polju umjetnosti i kulture, koji će uključivati veći broj mladih", rekla je na pres konferenciji u Bridportu umjetnička direktorica Opera Circusa Tina Ellen Lee.

Posjetioci će imati priliku i da prisustvuju prikazivanju filma o omladini Srebrenice, "Svjetlom protiv tame", režisera Roberta Goldena u Donjem domu Parlamenta, nakon kojeg slijedi diskusija o trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini i poziciji mladih u državi.

Partneri na projektu su Institut za muziku pri Univerzitetu u Edinburgu, zatim jedan od prvih alternativnih teatara u bivšoj Jugoslaviji, Mimart teatar iz Beograda i Muzičari bez granica iz Holandije. Više informacija svi zainteresovani mogu pronaći na Operacircus.co.