Blokirali GP Orašje
18

Posavski poljoprivrednici na koljenima: Bez pomoći proizvodnja u ovom dijelu BiH će biti ugašena

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Poljoprivrednici iz Posavine mjesecima se suočavaju sa velikim problemima, a zbog ignorantskog odnosa nadležnih sa viših nivoa, danas su se odlučili za drastičan korak - blokadu Graničnog prijelaza Orašje. Poručuju da bez pomoći, proizvodnja u ovoj regiji BiH će biti potpuno ugašena.
Jutros od deset sati Granični prijelaz Orašje u potpunosti je blokiran za promet, a prolazak automobilima i teretnim vozilima onemogućava grupa poljoprivrednika iz Posavine.

U neposrednu blizinu granice između BiH i Hrvatske su stigli sa radnim mašinama. Poručuju da drugu opciju u svojoj borbi za opstanak nisu imali.

"Granica ostaje zatvorena do ispunjenja naših zahtjeva koji su konkretni. Oni se ogledaju u isplati obećanih novčanih sredstava za pomoć u prošlogodišnjoj jesenjoj sjetvi. Mi tri mjeseca pričamo o pomoći od 400 do 600 KM po hektaru, kako bismo pokrili svoje proizvođačke troškove, a još ništa se nije desilo", kaže za Klix.ba predsjednik Udruženja poljoprivrednika Žito iz Odžaka Juro Kopačević.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Poljoprivrednici do objave ovoga članka sastanak sa nadležnima nisu imali, a bez pomoći poručuju da proizvodnja ne može opstati. Novca nemaju ni da plate dugove koje imaju zbog prošlogodišnje jesenje sjetve.

Među 1.800 poljoprivrednika koliko ih djeluje u regiji Posavine nalazi se i Dragan Jović iz Odžaka. Poljoprivrednom proizvodnjom se bavi 20 godina, teška vremena pamti, ali kompleksna kao ovo danas ne.

"Sada smo u najtežoj situaciji. Proizvodim sjemensku robu i žitarice, a nikada težu godinu nisam imao, od loših vremenskih uslova, preko prodaje pa sve do podrške vlasti. Štete koje su nastale na usjevima se ne mogu nadomjestiti", ističe Jović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Zbog loših vremenskih prilika u proljetnom periodu prinosi žitarica u Posavini su prepolovljeni. Nakon toga i prevelike suše su donijele dodatne probleme na poljoprivrednim zemljištima.

"Mi štete ne možemo ni izmjeriti, danas se nalazimo i debelom minusu. Kukuruz je povaljan, od suncokreta nema ništa, a soja je upitna. Budućnost pred nama može biti u jesenjoj sjetvi, samo ako nadležni pomognu na adekvatan način. Naše društvo ne može živjeti bez poljoprivrednika, odnosno seljaka i toga svi moraju biti svjesni", naglašava Jović.

Istu poljoprivrednu sudbinu dijeli i Mato Marković koji danas učestvuje u blokadi Graničnog prijelaza.

"Imam veći broj poljoprivredni parcela, ali na njima u ovim danima ništa ne radim. Sve je uništeno, dobiti nemam i ovo je jedini način da se borim za potencijalno bolju budućnost", kaže Marković.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Poljoprivrednici iz Posavine i dalje drže u blokadi Granični prijelaz Orašje na kojem ostaju do daljnjeg. Prijevoznici, ali i građani koji se zapućuju ka Hrvatskoj i obratno negoduju na granici, a agrari ih mole za razumijevanje.