BiH
0

Porodiljskom odjeljenju sarajevske Opće bolnice doniran stolčić za porode

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnici Udruženja DjeCa iz Sarajeva i Centra Feniks iz Sanskog Mosta uručili su danas stolčić za porode za potrebe porodiljskog odjeljenja Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu koji omogućava porod u sjedećem položaju.

Prema mišljenju medicinskih stručnjaka sjedeći položaj prilikom poroda ima mnogo prednosti u odnosu na uobičajeni leđni položaj (ležeću poziciju). Taj način manje je iscrpljujući, porod kraće traje, snažniji je nagon za tiskanje, a i značajno smanjuje potrebu za stimulaciju. Iz WHO savjetuju ženama da same odaberu položaj prilikom poroda.

Stolčić za porod porodiljskom odjeljenju Opće bolnice u Sarajevu doniran je u okviru akcije "Izbor: Moje pravo" koju su Udruženje DjeCa i Centar Feniks početkom ove godine pokrenula u namjeri da se i ovdašnjim ženama pruži mogućnost izbora položaja prilikom rađanja što je jedan od bitnih koraka u humanizaciji poroda.

Planirano je da tokom oktobra dva takva stolčića budu dostavljena tuzlanskom i jedan porodilištu u Novoj Biloj. Stolčići za porode proizvod su holandske firme Vermeulen Medical, a donirala ih je bošnjačka dijaspora u Njemačkoj.