Naselje Rudnik
60

Porodicu Šetka u Mostaru komšije spasile deložacije iz vlastitog stana

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Porodica Šetka iz Mostara tvrdi da je žrtva progona zbog tromog sistema i da im se pokušava nelegalno oduzeti krov nad glavom, a danas su ih spasile komšije od deložacije, na koju su nadležni došli sat vremena prije nego je zakazana u naselju Rudnik.

Vlasnik stana Mladen Šetka tvrdi da je stan platio 110 hiljada KM prije više od 20 godina i da je u kontinuitetu njegova porodica stanovala u tom stanu bez problema, sve dok odvjetnički ured Bunjoza&Paponja nije predstavio izvjesnog Novicu Prodanovića koji je imao neko Rješenje od Aluminija d.d. prije rata na neki stan za koji nije ni precizirano gdje se nalazi.

Mladen Šetka (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mladen Šetka (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Očekujem da će pokušati ponovno da nas deložiraju, ali ja odavde neću nikada iseliti, mogu od mene raditi šta god hoće. Dok sam god živ borit ću se da zaštitim svoju imovinu, ako treba ići ću do suda za ljudska prava u Strasbourgu", kazao je Šetka.

Tvrdi da mu se nepravda godinama servira iako ima svu dokumentaciju urednu o vlasništvu i porijeklu stana, koji je kako navodi Aluminijski kombinat prije rata htio kupiti, a potom odustao.

Tvrdi da je Kantonalno ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, na čelu s prethodnikom ministra Suada Hasandedića, pokrenulo deložaciju nedužne porodice Šetka iz njihova vlastitog stana, te da je istu politiku nastavio i on, a odnedavno i njegov nasljednik Bekir Isaković.

Šetka tvrdi da ni najnovija presuda Kantonalnog suda od 25. 10. 2023. godine koja uvažava žalbu po kojoj se poništava Rješenje drugostupanjskog organa - Federalnog ministarstva prostornog uređenja od prije, kao i Zaključak prvostupanjskog organa - Kantonalnog ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, te se predmet vraća na ponovni postupak, „nije bila dovoljna lokalnim moćnicima koji svoj Zaključak stavljaju iznad presude Suda".

"Pozivaju se na neku staru presudu, čime sami sebe svrstavaju u izravne počinioce krivičnog djela, što predstavlja svu pogubnost nedjelovanja pravne države, odnosno djelovanja u korist lokalnih moćnika, koji nemaju odgovornosti ni prema kome, niti se boje ikakvih pravnih posljedica jer su oni na vlasti", ističe ogorčen Šetka.

Naglašava da porodični advokat Faruk Ćupina, raspolaže dopisom od Aluminija d.d. kako među tih 8 stanova koji je Aluminij d.d. kupio od Hercegovina – Visokogradnja d.d. – koji je radio stanove u toj zgradi "Slavonije Di – Lamela E", nije stan u kojem stanuje porodica Šetka, niti se među tih 8 stanova nalazi ime dotičnog Novice Prodanovića.

Ovo je jedan od primjera tromog sistema u našoj zemlji zbog kojeg pravosudne institucije, koje vape za reformama, imaju pune ruke posla, a građanima se narušava kvaliteta života i stvara nepovjerenje u institucije.