BiH
0

Porodice nestalih iz općine Ilijaš poručile: Govorite, šutnja je bol duše

FENA
Udruženje porodica nestalih obilježilo je Dan nestalih općine Ilijaš i 21 godinu od kada nemaju nikavu informaciju o svojim najmilijim koji su zarobljeni i odvedeni 1992. godine.

Protestnom šetnjom kroz grad, obilaskom brda Žerovanj, gdje je 1996. godine pronađena masovna grobnica s 32 nestale osobe, porodice nestalih su poručile da zahtijevaju hapšenje i kažnjavanje odgovornih za počinjene zločine.

"Cilj skupa pod nazivom "Govorite, šutnja je bol duše" je prisjetiti se 32 žrtave masakra pronađenih u masovnoj grobnici na brdu Žerovanj 1996. godine za koje niko nikada nije odgovarao. I nakon 21 godinu od nestanka nema informacija o još oko 50 nestalih Ilijašana", kazala je predsjednica Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš Zekija Avdibegović koja 21 godinu traga za svojim sinom.

Najavila je da će sljedeće godine na mjestu masovne grobnice biti sagrađeno spomen obilježje, a osigurat će se i kvalitetniji pristup toj lokaciji, prenosi danas Radio Ilijaš.

Tokom prigodnog programa na centralnom spomen obilježju kod Srednjoškolskog centra Ilijaš okupljeni su poslali poruku da se historija stradanja mora obilježavati kako se ne bi ponavljalo budućim generacijama da 21 godinu tragaju za kostima svojih sinova, muževa, braće.

Na mjestu pronađene masovne grobnice na brdu Žerovanj učenici su bacili po jedan cvijet za svaku žrtvu, a održan je i prigodan čas historije.

Deveti juni je odabran kao datum sjećanja na nestale Ilijašane jer je najveći broj nestalih upravo na ovaj datum 1992. godine odveden iz svojih domova u logore, nakon čega im se gubi svaki trag.