Neregularnost poslovanja
0

Porezna uprava FBiH zatvorila 372 objekta

FENA
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH privremeno su zatvorili 372 objekta u tom entitetu tokom 3.839 kontrola koje su od 13. jula do 26. oktobra ove godine izvršili van radnog vremena i tokom redovnih aktrivnosti.

Provjeravali su zakonitost poslovanja, evidentiranje prometa, zapošljavanje radnika u skladu sa zakonom i odobrenja za rad u mesnicama, pekarama, ćevabdžinicama, buregdžinicama, restoranima, privatnim liječničkim ordinacijama, advokatskim kancelarijama, zanatskim radnjama, frizerskim salonima, privrednim društvima itd.

Izdato je 2.113 prekršajnih naloga sa izrečenim kaznama u vrijednosti od 2.170.251,70 KM, zatim 640 rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i 398 rješenja o obustavi poslovnih aktivnosti.

Zatečena su čak 543 neprijavljena radnika.

Na osnovu obavještajnih podataka koje ima Porezna uprava FBiH, još ima slučajeva zapošljavanja radnika nacrno čime se izbjegava plaćanje obaveza na osnovu poreza i doprinosa.

"Napominjemo da će i u narednom periodu porezni inspektori FBiH nastaviti rad na terenu na otkrivanju poreznih obveznika koji na razne načine pokušavaju izbjeći plaćanje obaveza.

"U svim slučajevima gdje postoji osnovana sumnja da se radi o krivičnom djelu iz oblasti poreza - poreznoj utaji, nadležne službe Porezne uprave FBiH podnijet će tužilaštvima krivične izvještaje", navedeno je u današnjem saopćenju za javnost Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava FBiH izvršila je kontrolu obračuna i uplate doprinosa kod 485 poreznih obveznika i utvrdila dodatne porezne obaveze u ukupnom iznosu od 12.660.625 KM s pripadajućim zateznim kamatama u iznosu od 1.208.339 KM.

Izdato je 305 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 311.279 KM.

Doprinosi su prihodi fondova Federalnog zavoda PIO/MIO, federalnog i kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i federalnog zavoda i kantonalnih službi za zapošljavanje.

Novac od doprinosa koji naplati Porezna uprava FBiH direktno se usmjerava na račune fondova koji ih potom dalje raspoređuju prema svojim potrebama.

"Porezna uprava FBiH nema kontrolu nad tim sredstvima. Kontrole zakonitosti poslovanja poreznih obveznika bit će nastavljene i u narednom periodu u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i ostalim poreznim zakonima.

U narednom periodu posebna pažnja bit će posvećena kontroli poreza na dobit i poreza po odbitku, koji u skladu sa Zakonom o pripadnosti javnih prihoda, predstavlja prihod budžeta Federacije BiH", saopćeno je.