16. godišnjica masakra
0

Položeno cvijeće na spomen ploču u ul. Hamdije Kreševljakovića

FENA
Delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i Općine Centar u nedjelju su položile cvijeće na mjesto masakra u ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47.

Na tom mjestu je prije 16 godina od minobacačke granate kalibra 120 milimetara ispaljene u 12 sati i 40 minuta s agresorskih položaja na Hladivodama poginulo sedam Sarajlija, dok ih je četvoro teže i lakše ranjeno.

Poginuli su: Zekerijah Dacić, Staka Aksentić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

Pomoćnik ministra za socijalni rad Mesud Peljto u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a rekao je da su porodice i ostali danas došli na ovo mjesto da se sjete onih koji su poginuli prije 16 godina.

Peljto je rekao da ako se govori ispravno oni nisu poginuli oni su ubijeni.

  • Oni su ubijeni,u nama nema mržnje. Ne učimo našu djecu da mrze ali učimo ih istini i pamtimo naše žrtve, rekao je Peljto.

Počast poginulim sugrađanima odata je učenjem fatihe i minutom šutnje.

Nedim Zimić brat jednog od ubijenih (Elvedina Zimića) rekao je da bi trebala postojati bolja kordinacija između Općine Centar, mjesne zajednice i porodica i prijatelja poginulih. Kako kaže prvih godina su bili obavještavani o polaganju cvijeća, zadnjih godina ne. I kako kaže on će doći bratu položiti cvijeće, ali postoje i prijatelji poginulih, porodice koji bi došli a ne znaju.