BiH
3

Položen kamen temeljac za dogradnju škole u Dobroševićima

Klix.ba
Polaganjem kamena temeljca u naselju Dobroševići ozvaničen je početak radova na dogradnji Osnovne škole "Dobroševići".

Radove su ozvaničili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, ambasador države Kuvajt u BiH dr. Nasser Riden Thamer Al Motairi, direktor firme Ardh Aljazeera Dajfulah Nahar Al Taibi i direktor OŠ "Dobroševići" Zijah Ramović. Time je počela relizacija jednog od prioritetnih projekata u općini Novi Grad kada je u pitanju obrazovanje.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke i mladih, predsjedavajuća Općinskog vijeća Edina Gabela, direktori škola, kao i nastavnici i učenici škole koji su izveli prigodan kulturno-zabavni program, kao i građani.

Potreba za proširenjem kapaciteta škole u ovom naselju prisutna je više godina, jer je evidentan konstantan rast broja učenika. Nastava se odvija u otežanim uslovima zbog nedostatka školskog prostora. Školu pohađa 95 učenika po jednom odjeljenju, a nastava se odvija u dvije smjene i međusmjeni, tako da je bilo neophodno hitno krenuti u rješavanje ovog problema.

Prvom fazom projekta predviđena je izgradnja osam učionica, osam kabineta i jednog većeg prostora za više namjena, dok je drugom fazom predviđena gradnja fiskulturne sale. Cijeli projekat koštat će oko 2.115.000 maraka.

Završena izgradnja rezidencijalnog naselja u Dobroševićima

U Dobroševićima je danas svečano otvoreno i prvo rezidencijalno naselje kuvajtskog investitora firme Ardh Aljazeera u općini Novi Grad. Vrijednost investicije je oko 5,5 miliona maraka. Naselje je planirano za državljane Kuvajta koji sa našom zemljom imaju bezvizni režim i žele boraviti u Sarajevu.

Za općinu Novi Grad ova investicija je od izuzetnog značaja, jer su investitori uložili oko pola miliona maraka u lokalnu zajednicu. Prije svega 300.000 maraka izdvojeno je za dogradnju škole u Dobroševićima, a oko 200.000 maraka će biti uloženo u rekonstrukciju puta koji veže ovo naselje sa ostatkom općine.

Također, do tog naselja firma Ardh AlJazeera izgradila je vodovodnu mrežu ulice Ahatovićka, koja vodi do rezidencijalnog naselja, ali i cijelih Ahatovića, tako da će se stanovnici te ulice moći priključiti na gradsku vodovodnu mrežu sa rezervoara "Donji Mihaljevići", koji će uskoro biti u funkciji.

"Bit ću sretan ako ova firma iz nama prijateljske države Kuvajt bude zainteresirana za još investicija u Novom Gradu i sigurno je da će te investicije donijeti korist svima. Ovaj projekat je, na pravi način, slika onoga što smo mislili kada smo rekli 'Pokrenimo Novi Grad zajedno'", riječi su Efendića.

Kako je kazao direktor Al Taibi izgradnja naselja počela je prije 18 mjeseci, a izgrađene su 34 stambene jedinice sa infrastrukturom unutar samog kompleksa. Kuće su izgrađene kaskadno, kako ne bi zaklanjale pogled na Novi Grad i Sarajevo.