Postigli dogovor
7

Poljoprivrednici potpisali sporazum s Vladom FBiH i razišli se

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vlada FBiH obavezala se da će na sjednici zakazanoj za ponedjeljak razmatrati program poticaja poljoprivrednim proizvođačima za 2013., izjavio je predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović nakon sastanka s predstavnicima Vlade u Sarajevu.

Dodao je da se Vlada obavezala i da će osigurati provedbu Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH kako bi povećali zastupljenost domaćih prozvoda na bh. tržištu, kao i da će podnijeti inicijativu Vijeću ministara BiH za uspostavu IPARD strukture kako bi bilo omogućeno korištenje sredstava Evropske unije za poljoprivredne proizvođače u BiH.

"Sporazum je u ime Vlade FBiH potpisao dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, koji sam ne može garantirati, ali će potencirati usvajanje programa poticaja", rekao je Muslimović.

Najavio je održavanje sjednice Predsjedništva Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH u ponedjeljak na kojoj će, nakon što dobiju informaciju da li je program usvojen, odlučiti o narednim koracima.

"Ako Program ne bude usvojen najvjerovatnije ćemo pristupiti blokadi putnih komunikacija u Federaciji, federalnih i kantonalnih ministarstava, kao i Parlamenta, do raspisivanja prijevremenih izbora", istakao je Muslimović.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović naglasio je da nema opravdanih razloga za neusvajanje programa poticaja, te da vjeruje da će ta agonija biti prekinuta u ponedjeljak i da će poljoprivrednici početkom narednog mjeseca dobiti sredstva od duga za poticaje iz prošle godine.

Prema njegovim riječima, za neusvajanje Programa kriva je politička situacija u FBiH, kao i određene opstrukcije rada Vlade FBiH, ali vjeruje da je to stvar prošlosti i da će poljoprivrednici uskoro dobiti sredstva koja su davno zaslužili.

Nakon obraćanja Muslimovića i Ivankovića Lijanovića, poljoprivrednici koji su protestvovali ispred sjedišta Vlade FBiH u Sarajevu su se razišli.