BiH
31

Poljoprivrednici: Ne šalimo se, protestovat ćemo i pred premijerovom kućom

Piše: M. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
"Upozoravamo premijera Nikšića: Ne šalimo se. Ako ne bude objavljena odluka o isplati poticaja u Službenom listu, više neće biti protesta, već masovne demonstracije, jer poljoprivreda više ne može čekati ni minute, a kamoli 45 dana", poručio je Nedžad Bićo, koordinator Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH.
Nedžad Bićo i Avdo Muslimović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nedžad Bićo i Avdo Muslimović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Poljoprivrednici su ponovo najavili bunu, ali ovaj put ne samo pred zgradom Vlade FBiH, već i ispred kuće premijera FBiH Nermina Nikšića u Konjicu. Razlog je taj što je Vlada FBiH donijela Odluku kojom se obustavlja uplata poticaja poljoprivrednicima na 45 dana od dana donošenja Programa. Premijer Nikšić je ovakvu odluku pravdao zahtjevima MMF-a.

"Zbog ove odluke doći će do enormnog smanjenja proizvodnje i nemogućnosti bavljenja poljoprivredom. Dajemo sedam dana Vladi da objavi Program i iz Odluke izbaci poljoprivrednike. Neka u Odluku stave svoje plaće pa da vide oni kako je biti 45 dana bez plate, kao što smo mi bez poticaja mjesecima, pa i godinama. To je naša potreba, mi živimo do toga", rekao je Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH (SPU FBiH).

Poljoprivrednici Tuzlanskog i Srednjobosanskog kantona, kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare, nisu dobili poticaje više od godinu dana.

"Za Srednjobosanski kanton su planirani poticaji smanjeni na 300.000, dobiju iznos koji ne znači ništa za dobar poljoprivredni razvoj. Također, tražimo da se poštuje zakon i da veliki tržni centri na svojim policama imaju 50 posto domaćih brendova, a ne kao što je slučaj sada", istakao je Bićo.

Iz SPU FBiH su poručili kako su do sada bili tolerantni i pristajali na pusta obećanja te da su zbog toga odgađali proteste, ali ovaj put, kažu, neće biti tako. Ove godine 42.000 gazdinstava je apliciralo za poticaje. Ako isti ne budu isplaćeni, 168.000 ljudi minimalno ostaje bez hljeba.

"Više nema molbi, zahtjeva, opomena ni mirnih protesta. Oni očito traže da ih sklonimo i sklonit ćemo ih. Pozivamo sve sindikate, borce, građane svih ugroženih kategorija da se solidarišu s nama", kazao je Muslimović.

Poljoprivrednici su pozvali i policiju i tužilaštva da se uključe i ispitaju "pljačku miliona maraka te veliko bogaćenje pojedinaca u savezima i zadrugama koji nemaju veze sa poljoprivredom".