BiH
0

Poljoprivrednici najavljuju blokadu graničnog prijelaza Orašje

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH i njegova podružnica u Posavskom kantonu najavljuju blokadu graničnog prijelaz Orašje u ponedjeljak, 28. januara u 5 do 12 sati, sa neograničenim rokom trajanja protesta, ukoliko se dotad ne budu iznašla rješenja za ključne probleme u agrarnom sektoru.

U saopćenju Udruženje ističe kako je u ovom trenutku gorući problem poljoprivrednika to što još uvijek nisu donesene carinske kvote o obaveznom otkupu žive stoke za 2008. godinu.

Iz tog razloga, domaći prerađivači nemaju obavezu da otkupljuju živu stoku i meso od poljoprivrednika iz BiH, jer ih mogu uvesti iz susjednih zemalja po daleko nižim cijenama.

Sve to je dovelo do stvaranja ogromnih viškova žive stoke prije svega svinja, zatim junadi i peradi, te mesa, čime su poljoprivrednici dovedeni u situaciju da je njihova proizvodnja bila uzaludna, a u konačnici su se našli na margini, bez zaštite i mogućnosti plasmana onoga u što su uložili mukotrpan rad, navode u UP u BiH.

Dodaju kako su danas ponovno uputili dopis ministru za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Slobodanu Puhalcu, tražeći hitno rješavanje ovih problema. Također, traže od ministra da do kraja sedmice sa poljoprivrednicima upriliči sastanak, kao pokušaj postizanja određenih dogovora.

-Ukoliko ne budemo imali konkretna rješenja i dogovore, ići ćemo u najavljeni protest blokade graničnog prelaza, naglašavaju u UP BiH.