BiH
8

Policijske agencije u BiH ne prate svjetske trendove u korištenju društvenih mreža

Piše: A. B.
Ilustracija
Ilustracija
Tragom terorističkih napada koji su obilježili posljednji period u svijetu i efikasnosti društvenih mreža koje su se pokazale kao servis građanima tokom napada, istraživali smo koliko policijske agencije u našoj zemlji koriste ove alate za komunikaciju sa građanima.

Tokom terorističkih napada u Turskoj, Francuskoj, Njemačkoj... građani su najviše na Twitteru mogli pratiti dešavanja s mjesta nesreće, vidjeti fotografije i videosnimke, a policija je putem društvenih mreža upozoravala koja mjesta građani ne smiju posjećivati zbog opasnosti od ponavljanja napada ili ukoliko je napadač još uvijek na slobodi.

Jedan od posljednjih primjera svakako je pucnjava u Austinu u Texasu. Policija je putem Twittera obavijestila građane i medije da je pucnjava u toku, da se ne približavaju mjestu pucnjave te da će novi detalji biti poznati uskoro.

Prema posljednjim podacima, u BiH 1,4 miliona osoba aktivno koristi Facebook, dok je broj korisnika Twittera i drugih društvenih mreža znatno manji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ima kreiran profil na Twitteru koji je prilično ažuran, ali prema riječima glasnogovornice Aldine Ahmić, još uvijek treba poraditi na svijesti građana koji će uopće povjerovati informaciji objavljenoj na Facebooku ili Twitteru.

"Pratimo dešavanja koliko nam tehničke i tehnološke mogućnosti dozvoljavaju. Na zapadu je stanje nešto drugačije jer su u pitanju razvijene zemlje i veći broj internet korisnika. Treba poraditi na svijesti građana koji će steći naviku posjete profilima policije na društvenim mrežama. Mlađe generacije su više orijentirane ka tome i više ih koriste, dok stariji više vjeruju vijestima i informacijama na TV-u. Sve zavisi od opreme, mogućnosti i kapaciteta neke policijske ustanove", kaže Ahmić.

Twitter profil MUP-a ZDK se ipak ne ažurira dovoljno često i na njemu se uglavnom objavljuju policijski izvještaji i drugi promotivni materijali.

Pripadnici Centra javne bezbjednosti Trebinje u nekoliko navrata su upravom putem društvenih mreža spriječili određene nesreće. Borjana Petijević iz CJB Trebinje u razgovoru za naš portal ističe kako je nedavno spriječe sukob grupe navijača koji su svoja okupljanja najavili putem Facebooka. Dodaje kako na ovaj način pokušavaju preventivno djelovati te da bi profili na Twitteru ili sličnim mrežama pomogli policiji u smanjivanju krivičnih djela.

"Informacije bi možda bile zloupotrebljene, a građani u panici"

"S obzirom na to da sve više građana koristi internet, korisno bi bilo formirati takve profile na društvenim mrežama, ali se plašim da bi prouzrokovali kontraefekat. Građani su više orijentirani na TV, gdje prate najnovije informacije iz svijeta i zemlje, a manje portale. Informacije na društvenim mrežama na neki način bi možda bile i zloupotrijebljene, a građani bi se našli u panici ili stvorili problem tamo gdje ga nema, stoga se još uvijek najboljom opcijom smatraju zvanične web stranice ministarstava. Ne postoji država koja je sigurna, svugdje se može dogoditi napad, a na policijskim agencijama je kako će odgovoriti zadatku", izjavio je za Klix.ba glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić.

Naši sagovornici smatraju kako bi za ovakav potez bili potrebni administratori koji bi ažurirali informacije i upozoravali građane o eventualnim rizičnim mjestima. Iz MUP-a Unsko-sanskog kantona ističu da se društvene mreže još uvijek moraju promovirati, posebno Twitter.

"Bila bi to korisna stvar jer se sve veći broj ljudi u BiH služi internetom, međutim dok je Facebook veoma popularan, Twitter je nešto manje, stoga je potrebno raditi na promociji. Treba najprije početi od viših nivoa - državnih, federalnih i entitetskih ministarstava pa onda preći na kantone i lokalne zajednice. Ukoliko bi neko ministarstvo ili policijska agencija formirali Facebook ili Twitter profil, onda moraju angažirati administratore koji će uvijek ažurirati informacije", ističe glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić.

Dodaje kako građani prije nekoliko godina nisu nikako imali pristup sličnim informacijama, ali su za to sada zaslužni glasnogovornici policijskih tijela i u dobroj mjeri zvanične web stranice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH će raditi na razvijanju ideje

Ideja o pokretanju profila na društvenim mrežama na federalnom ili entitetskom nivou je dobra, ali će takvim izazovima biti teško odgovoriti, smatra federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara te dodaje kako ih je ipak moguće realizirati.

"Za realizaciju i kreiranje policijskih profila na društvenim mrežama potrebni su timski rad i velike pripreme, a policija do sada nije polagala nadu u slične ideje. Građani još uvijek ne vjeruju takvom sistemu, ali ćemo se potruditi poraditi na tome po uzoru na razvijene zemlje. Vjerovatno bi najbolje bilo početi testnu fazu da vidimo kako će građani reagirati, a ukoliko se pokaže dobro, nastaviti praksu. FUP će dati sve od sebe da ostane u službi građana i pokrene slične ideje ukoliko će pomoći sigurnosti građana BiH", izjavio je Čampara za naš portal.

S druge strane, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) polaže nadu u ovaj vid komunikacije s građanima u teškim trenucima te su već kreirali profile na društvenim mrežama kao što su Facebook, YouTube i Twitter (pod nazivom SIPA policija), gdje se svakodnevno objavljuju saopćenja i druge informacije za koje smatraju da je potrebno upoznati javnost.

Do sada se mnogo puta pokazalo kako je uloga medija višestruko korisna društvu, a prema riječima direktora Centra za sigurnosne studije u Sarajevu Armina Kržalića, rapidno razvijanje društvenih mreža nameće ideju ostvarivom.

"Međutim, preventivno djelovanje nije mnogo učinkovito, jer objavljivanje fotografija i vijesti nakon nekog napada nema mnogo efekta i mislim da to ne bi smanjilo broj napada, ubistava ili bilo kojih drugih krivičnih djela", ističe Kržalić.