BiH
1

Policija osigurava lokacije gdje se prati Svjetsko prvenstvo

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uprava policije poduzima planske aktivnosti provođenja mjera fizičkog osiguranja na svim mjestima gdje će biti organizirano javno gledanje utakmica: ugostiteljski objekti, ljetne bašte, trgovi, u periodu od 12. juna do 13. jula i potrebnom vremenu, sa posebnim akcentom na lokalitete ispred BBI centra i na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo

Uzimajući u obzir dosadašnja iskustva u praćenju i osiguranju ovakvih događaja, navedeno je iz MUP-a KS, posebna pažnja će biti usmjerena na sprječavanje svih pokušaja narušavanja javnog reda i mira upotrebom različitih pirotehničkih sredstava, upotrebe opojnih droga, vršenja različitih krivičnih djela, te eventualnih pokušaja potpunih obustava saobraćaja na pojedinim saobraćajnicama u gradu.

U tom smislu zadužene su i sve policijske uprave, da na svom području izdiferenciraju mjesta gdje će biti organizirana gledanja utakmica i okupljanja navijača, kako bi pravovremeno bile poduzete sve mjere i radnje s ciljem sprečavanja svih oblika nedopuštenog ponašanja koja bi ugrozila javni red i mir i sigurnost građana.

"Mjere koje će pratiti osiguranje ovih događaja su: stalno prikupljanje informacija o mjestima gdje će se organizirano pratiti utakmice, pojačan obilazak ugostiteljskih objekata gdje će se okupljati veći broj navijača, te u skladu sa potrebom i propraćaj takvih navijačkih skupina. Mjere pojačanog nadzora i obilaska terena podrazumijevaju i lokacije koje su od ranije poznate po izvršavanju različitih krivičnih djela ili narušavanja javnog reda i mira", navode iz MUP-a KS.

Sve navedene planske aktivnosti Uprava policije će, u narednom periodu, provoditi s ciljem stvaranja što sigurnijeg ambijenta koji će omogućiti svim građanima da na pravi način uživaju u sportskom spektaklu, ali i nesmetano funkcioniranje svih segmenata života na području Kantona Sarajevo.