Arnaut u Brčkom i Goraždu
0

FOTO / "Pokazali smo da znamo zaštititi bh. građane"

Sarajevo-x.com
Damir Arnaut
Damir Arnaut
Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića dr. Damir Arnaut održao je sinoć u Domu kulture u Brčkom tribinu na temu Pravna država u zaštiti građana s akcentom na zaštitu branilaca BiH. Tribini je prisustvovalo preko 400 građana Brčko distrikta, koji su se posebno interesovali za sudbinu i položaj branitelja u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SBiH.
Arnaut je istakao da se predsjedavajući Silajdžić od trenutka hapšenja dr. Ejupa Ganića rukovodio samo jednim principom – zaštita interesa Bosne i Hercegovine i njenih branitelja.

"Da smo razmišljali politički, nikada se ne bi upustili u proces čiji je ishod izgledao neizvjestan i koji je mogao trajati i do godinu dana. Drugi su kalkulisali i procijenili da je isuviše politički riskantno aktivno se uključiti u ovako kompleksan postupak nekih 6-7 mjeseci prije izbora. Mi smo, s druge strane, znali koja je naša ustavna i moralna obaveza i još jednom smo pokazali da znamo i možemo BiH i njene građane zaštititi od svakog ataka", istakao je Arnaut.

Arnaut je dodao da Stranka za BiH na izbore izlazi i sa pitanjem svim braniteljima BiH "koga biste Vi nazvali da Vam se desi isto što se desilo dr. Ganiću".

"Nemamo potrebu da se hvalimo učinjenim – sve o našem anganžmanu u Londonu je ispričano, a sudija Workman je u presudi jasno istakao moj značaj u ovom procesu. Imamo, međutim, bojazan da će Srbija, koja se sada primirila, intenzivirati atake ukoliko u BiH odluke budu donosili ljudi koji su u procesu protiv dr. Ganića bili posmatrači ili koji su čak tvrdili da se u Dobrovoljačkoj ulici 'dogodio zločin'. Sa svima ćemo graditi dobre odnose, ali na ravnopravan, a ne na podanički način, i nikada nećemo praviti kompromise kada su interesi BiH i njenih branitelja u pitanju", zaključio je Arnaut.

Upitan da se osvrne na komentar Mirsada Kebe izrečen tokom proslave Dana Brčko distrikta 8. marta ove godine, sedam dana nakon Ganićevog hapšenja, da "Ganiću nema spasa", Arnaut je rekao da nije znao za taj komentar ali da on oslikava djelovanje SDA.

"To je defetističko razmišljanje iza kojeg stoje neznanje i nerad. Mi smo u postupak ušli znajući da nas čeka puno znoja i iza nas stoji preko 500 sati najkvalitetnijeg advokatskog rada, pregovori na najvišim nivoima, te pohvala engleskih advokata da ‘ovo ne bi mogli uraditi bez mene", dodao je Arnaut.

Na sličnoj tribini koju je u subotu održao u Goraždu, Arnaut je potcrtao i da je londonska presuda sada presedan ne samo u Engleskoj već u cijeloj EU.

"Baš danas je u Poljskoj odbijen zahtjev Rusije za izručenje čečenskog lidera Zakayeva. Engleski sud je 2003. godine odbio sličan zahtjev za Zakayevovo izručenje iz Engleske, a poljski sudija je danas presudio da je 'izvan svake sumnje da je presuda jedne EU članice važeća za cijelu EU'", rekao je Arnaut, te dodao:

"Ova presuda poljskog suda jasno ukazuje da je dr. Ganić siguran na cijelom prostoru EU kao rezultat londonske presude. Mi od te presude aktivno radimo da dobijemo i zvanične garancije, što smo od nekih zemalja već dobili, a današnja presuda u Poljskoj će nam to dodatno olakšati".

Arnaut je također istakao da londonska presuda ne samo oslobađa dr. Ganića bilo kakve odgovornosti, već jasno drži da je čitav srbijanski postupak u predmetu Dobrovoljačka politički motivisan.

"Stoga sam siguran da bismo od srbijanskog pravnog nasilja uspješno odbranili bilo kojeg drugog branitelja Bosne i Hercegovine", poručio je Arnaut.