Valentin Inzko
0

"Pojačan interes EU za prilike u BiH"

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Valentin Inzko izjavio je danas u Sarajevu da posljednji događaji svjedoče o pojačanom interesu EU za prilike u Bosni i Hercegovini.

U kontekstu posjeta visokih zvaničnika EU BiH i zemljama regiona, Inzko je ocijenio da bi bh. političari taj fokus trebali iskoristiti za vraćanje na reformski put te da predstojeći izbori ne bi smjeli biti izgovor za nečinjenje kada se radi o evropskom putu naše zemlje.

Govoreći kao uvodničar okruglog stola o temi "Perspektive politike EU prema BiH", visoki predstavnik je podsjetio na situaciju u BiH koja u najvećem dijelu ne korespondira s deklarativnim opredjeljenjem zemlje za uključivanje u evroatlantske integracije.

Odbacio je spekulacije o tome da EU ima strožije kriterije spram BiH, podsjećajući na višemilionsku potporu zemalja EU te više puta demonstriranu odlučnost da podrži pozitivne procese u našoj zemlji.

Put ka EU blokiran je zboz nedostatka reformi u BiH za što EU ne može biti kriva, smatra Inzko.

Uz ocjenu da su predstavnici bh. vlasti najodgovorniji za zastoj reformi, Visoki predstavnik naglašava potrebu ostvarivanja djelotvornijeg pritiska javnosti putem političkih inicijativa i debate unutar civilnog društva i nevladinog sektora.

Istovremeno, cijeni da odsustvo dogovora i volje na političkom nivou koči ekonomski razvoj zemlje i dobrobit svih, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Razvojne šanse BiH vidi u ulaganju u elektroenergetski sektor i izgradnju putne infrastrukture, u prvom redu autoputa na koridoru 5-C, a što bi trebalo biti propraćeno angažiranjem javnih sredstava i otvaranjem novih radnih mjesta.

U osvrtu na predstojeće opće izbore u BiH, Inzko je ponovio da je to prilika da građani na najneposredniji način sankcioniraju neodgovornu politiku koja je "na sceni" u našoj zemlji.

Na skupu, upriličenom u organizaciji novuspostavljenog Centra za politike i upravljanje sa sjedištem u Sarajevu i u saradnji s Fondacijom Henrich Boll, govorili su i predstavnik CPU-a Haris Abaspahić, te kopredsjednik njemačke Stranke zelenih Cem Ozdemir i Franziska Brantner iz Evropskog parlamenta.

Elaborirali su pitanja u vezi s aktuelnim (ne)dešavanjima u BiH te pristup i strategiju EU prema našoj zemlji, uključujući i pitanje liberalizacije viznog režima za bh. građane.

Istaknuto je uvjerenje da bi do liberalizacije viznog režima moglo doći u julu, ili augustu te ocijenjeno da većina evropskih parlamentaraca podržava takav razvoj događaja.