Nakon trovanja u Fan-Ferhatoviću
0

Pogoršana epidemiološka situacija u Sarajevu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo (KS) Zlatko Vuković danas je na sjednici informisao Vladu Kantonu Sarajevo sa pogoršanom epidemiološkom situacijom izazvanom trovanjem hranom većeg broja građana KS.

Naime, Zavod za javno zdravstvo KS uputio je prijedlog prema Ministarstvu zdravstva KS da se proglasi epidemija trovanja hranom, a konačnu odluku o proglašenju epidemije donosi federalni ministar zdravstva.

Činjenica da se radi o povećanom broju oboljelih sa simptomima trovanja hranom, te s obzirom da je kod oboljelih prijenos infekcije jednak, očekivati je da će pravovremeno i preventivno zatvaranje objekta “Fan - Ferhatović” doprinijeti smanjenju broja oboljelih, jer je i period inkubacije relativno kratak.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS upozoravaju da je za očekivati sa toplim danima i visokim temperaturama pojačanu mogućnost kvarenja hrane, te njenu bakteriološka neispravnost.

Zbog toga apeluju da se pojačaju higijenske mjere: pranje ruku i radnih površina, voća i povrća pogotovo onog koje se termički ne obrađuje, kao i da se propisno odlaže i čuva hrana, te da se hrana koja se termički obrađuje obavezno ohladi prije odlaganja u frižider.

Vlada, Ministarstvo zdravstva, Sanitarna inspekcija i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti pratiti epidemiološku situaciju u KS, te poduzimati adekvatne mjere, saopćeno je iz Press službe KS.