BiH
536

Podžić: Pogriješio sam i stid me je što sam glasao za Nikolu Poplašena

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Demokratske fronte Sifet Podžić oglasio se nakon što je na sjednici Doma naroda BiH glasao za imenovanje Nikole Poplašena za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

"Nakon što su se dojmovi slegli nakon glasanja u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za imenovanje članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta, pri kojem je za jednog od članova imenovan samoproklamovani četnički vojvoda Nikola Poplašen, glasovima osam delegata, među kojima je i moj glas, jasno ću izgovoriti: Da, pogriješio sam. Istina je da sam pogriješio, ponajviše prema sebi i svim bosansko-hercegovačkim patriotama, jer sam kao čovjek, koji je svim srcem, sve vrijeme rata branio ovu zemlju, napravio politički kompromis i kajem se", saopćio je Podžić.

On je dodao da s druge strane ne likuju i ne drže pridike oni koji niti su ikada branili, niti ikada voljeli i poštovali ovu zemlju.

"Stid koji ja osjećam u vezi odluke koju su uz mene podržali i naši koalicioni partneri SDA, HDZ BiH i Savez za promjene, nikada neće biti osjećaj koji će kod takvih prevladati zbog štete koje su nanijeli i još uvijek nanose našoj domovini na grublji i opasniji način od jedne moje pogrešne procjene i želje za kompromisom, tamo gdje mu zaista nije bilo mjesta. Stav da ovo podržim, bio je moj lični i nikako stav Demokratske fronte", poručio je Podžić.

Podsjećamo, Glasovima delegata iz političkih stranaka SDS, SDA, DF, HDZ BiH i HSS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH imenovan je Nikola Poplašen, bivši predsjednik entiteta RS, za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Za imenovanje Poplašena glasalo je ukupno osam delegata i to Sead Kadić (SDA), Sifet Podžić (DF), Bariša Čolak (HDZ BiH), Mario Karamatić (HSS), Zdenka Džambas (HDZ BiH), Ljilja Zovko (HDZ BiH), Ognjen Tadić (SDS) te Darko Babalj (SDS).