BiH
294

Odbijen prijedlog za imenovanje Nikole Poplašena

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio je prijedlog za imenovanje odlikovanog četničkog vojvode Nikole Poplašena za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Odlukom zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bivši predsjednik entiteta Republika Srpska Nikola Poplašen nije izabran na mjesto člana upravnog odbora državne agencije.

Preciznije, zastupnici za razliku od delegata u Domu naroda nisu podržali prijedlog o imenovanju Upravnog odbora u sastavu Momčilo Pelemiš iz reda Ostalih, Nikola Poplašen iz reda Srba, Midhat Jašić iz reda Bošnjaka i Marinko Jurilj iz reda Hrvata.

Podsjećamo, glasovima delegata iz političkih stranaka SDS, SDA, DF, HDZ BiH i HSS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Poplašen imenovan je za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Ukupno šest delegata iz Federacije BiH i dva iz Republike Srpske glasalo je za imenovanje i to Sead Kadić (SDA), Sifet Podžić (DF), Bariša Čolak (HDZ BiH), Mario Karamatić (HSS), Zdenka Džambas (HDZ BiH), Ljilja Zovko (HDZ BiH), Ognjen Tadić (SDS) i Darko Babalj (SDS).

Građane BiH posebno je iznenadilo što su za imenovanje Poplašena, koji je bio i jedan od svjedoka odbrane Momčilu Krajišniku, glasali delegati iz reda bošnjačkog naroda Sead Kadić i Sifet Podžić, ali i činjenica što su ostali bošnjački delegati Halid Genjac (SDA) i Safet Softić (SDA) ostali suzdržani.

Podžić je naknadno saopćio kako se stidi svog glasa s obzirom na to da je tek nakon glasanja shvatio da je pogriješio "prema sebi i svim bosanskohercegovačkim patriotima".

Stid je bilo i Kadića koji je u razgovoru za Klix.ba kazao kako se kaje i kako "pri ovoj pameti" ne bi to nikada uradio.