BiH
261

Prijedlog o imenovanju Nikole Poplašena odbijen sa 23 glasa "protiv"

Piše: Er. M.
Nakon žestokog pritiska bh. javnosti i medija zastupnici političkih stranaka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH glasali su protiv imenovanja odlikovanog četničkog vojvode na mjesto člana Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Uprkos činjenici da su delegati iz političkih stranaka SDS, SDA, DF, HDZ BiH i HSS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH podržali imenovanje Nikole Poplašena za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH, Poplašen ipak neće brinuti o visokom obrazovanju u BiH.

Odluka je to zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH koji su sa 23 glasa "protiv", šest "za" i osam "suzdržanih" odbili prijedlog Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za imenovanje četiri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta.

Zastupnici SDA i DF-a, čiji su delegati u Domu naroda podržali imenovanje Poplašena, glasali su protiv.

Suzdržani su bili parlamentarci iz HDZ-a BiH, a zastpnica HDZ-a 1990 Diana Zelenika glasala je protiv.

Podršku imenovanju Nikole Poplašena u Zastupničkom domu dali su zastupnici Mladen Bosić (SDS), Jovan Vukovljak (DNS), Nenad Lalić (SDS), Đorđo Krčmar (SDS), Aleksandra Pandurević (SDS) i Momčilo Novaković (PDP-NDP).

Kako su delegati u Domu naroda glasali za imenovanje članova Agencije za visoko obrazovanje pogledajte ovdje.