BiH
5

Podržani principi Prijedloga zakona o plaćama sudija i tužilaca

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH na današnjoj sjednici prihvatila je principe Prijedloga zakona o plaćama i naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na nivou BiH.

Vijeće ministara BiH, kako je obrazloženo, utvrdilo je taj prijedlog zakona kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH i uvode naknade za topli obrok, prijevoz s posla i na posao, troškove smještaja i odvojenog života u skladu s odgovarajućim odredbama Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH i pratećim podzakonskim aktima.

Prema predloženom zakonu, osnovne plaće sudija i tužilaca u BiH iznose 3.800 KM, predsjednika Suda i glavnog tužioca BiH 4.400 KM, ? šefova odsjeka 4.000 K?. Osnovna plaća stručnog osoblja kreće se između 1.200 KM i 1.800 K?, ? plaća direktora Sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH iznosi 3.800 K?.

Tokom rasprave o predloženom zakonskom rješenju izneseno je niz primjedbi i sugestija koje su se najčešće odnosile na nepostojanje koeficijenata za obračun plaća kategorija obuhvaćenim ovim prijedlogom zakona.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Anto Domazet je kazao da je pitanje koeficijenata ili apsolutnog iznosa startne plaće tehničko pitanje i da ono ne bi trebalo biti prepreka da se principi zakona prihvate. Naglasio je da bi zakon trebao stupiti na snagu, tako da se već u budžetu za 2014. reguliraju plaće i naknade u institucijama sudstva i tužiteljstva u BiH.

"Principi ničim nisu povrijeđeni, a to da li je plaća utvrđena u apsolutnom iznosu ili koeficijentu ne mijenja stanje stvari. Omogućava da se primijeni princip usklađivanja plaće s proračunskim mogućnostima", kazao je Domazet.

Ovaj zakon, po njegovim riječima, ima veliki značaj jer pokazuje naš odnos prema funkciji, društvenom statusu i ulozi sudaca i tužitelja i stoga je važno da on bude usvojen, a za njegovo unapređenje postoji amandmanska faza i dovoljno prostora da se otkone svi eventualni nedostaci u formulacijama u ovom zakonskom rješenju.

Član Komisije Salko Sokolović je tokom rasprave predložio da se ovaj prijedlog vrati Vijeću ministra i da dostave novi zakon jer ovaj nije usklađen sa Zakonom o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH.

"Nemamo koeficijente, nemamo platne razrede, imamo nominalne iznose. Imamo prostor u kojem onaj koji je odgovoran za niže razrede ima prostor po svom nahođenju da određuje plaću nekom od tih službenika i mislim da to nije dobro", izjavio je Sokolović.

Naveo je da s druge strane nije precizno definirano na koji način se smanjuje plaća ukoliko dođe do korekcije koeficijenta kako je to predviđeno Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Boško Tomić kazao je da sam naslov zakona ne odražava precizno na šta se odnosi, te da bi uz promjenu naziva zakona, trebali da se utvrde i koeficijenti da se zbog toga ne bi ulagali amandmani.

Komisija je na današnjoj sjednici primila k znanju Izvještaj Predsjedništva BiH o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obavaza BiH za prvih šest mjeseci ove godine. Također, Komisija je podržala Finansijski izvještaj o izvršenju budžeta Ureda za reviziju institucija BiH za devet mjeseci ove godine.